0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second
Kommunikationer / Transporter / Uppsala kommun

>>

Idag presenterade regeringen en ny nationell plan för transportinfrastrukturen i Sverige. I planen framgår bland annat att projektet fyra spår Uppsala förstärks. Det innebär att utbyggnaden av två nya järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm kan komma i gång tidigare än i Trafikverkets förslag. Likaså satsningen på att bygga en järnvägsstation i Bergsbrunna och ombyggnationen av Uppsala C tidigareläggs.

 

– Regeringens besked innebär att staten står fast vid avtalet om Uppsalapaketet och att utbyggnaden till fyra spår kan börja flera år tidigare än väntat. Det här kommer underlätta för alla de tiotusentals Uppsalabor som dagligen pendlar till jobbet i Stockholm och bidra till att fler företag vill etablera sig i Uppsala. Det blir fler jobb och fler att anställa, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Redan förra veckan stod det klart att regeringen kommer att skjuta till ytterligare 7,5 miljarder kronor till byggandet av två nya spår mellan Uppsala och länsgränsen mot Stockholm. I den nationella planen för transportinfrastruktur som presenteras idag beskrivs ytterligare satsningar som bidrar till utvecklingen av trafiken längs Ostkustbanan.

 

Tre av dessa satsningar är:

  • E4 Trafikplats Bergsbrunna/Knivsta  trafikplatsen kan stå klar som planerat under 2029.

  • Plankorsningarna på St Olofsgatan och St Persgatan byggs mellan 2025-2027. Syftet med de nya plankorsningarna är att öka säkerheten och framkomligheten samt att höja kapaciteten för tågtrafiken vid Uppsala C.

  • Miljötillstånd – Länsstyrelsen i Uppsala län får 13 miljoner kronor för att kunna arbeta mer effektivt med de miljötillstånd som krävs för fyra spår Uppsala. 

 

– När regeringen nu har visat att staten håller sin del av fyrspårsavtalet måste vi också uppfylla vårt åtagande att med kapacitetsstark kollektivtrafik knyta ihop de södra stadsdelarna med resten av Uppsala. För det har kommunen via stadsmiljöavtal fått närmare tre miljarder kronor till byggandet av modern spårväg som kommer göra det enkelt att resa både snabbt och pålitligt, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den nationella planen för transportinfrastruktur som presenteras idag sträcker sig från 2022 och fram till 2033. I planen avsätts sammanlagt 881 miljarder kronor som bland annat ska gå till utvecklingen av transportsystem.

 

Extern skribent: Uppsala kommun • 2022-06-13

 

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.