0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second
Utmärkelse / Uppsala kommun

>>

 

Föreningen Tunatorget får utmärkelsen Årets landsbygdsaktör 2021. Tunatorget jobbar för att skapa aktiviteter och samverkan i byn Tuna i nordöstra delen av Uppsala kommun.

 

Uppsala är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygderna och arbetar för att bli en av Sveriges bästa landsbygdskommuner. Eldsjälar är avgörande för utvecklingen av landsbygderna och därför delas utmärkelsen Årets landsbygdsaktör ut.

Vinnare för 2021 blev föreningen Tunatorget, och motiveringen lyder:
Föreningen Tunatorget är en drivande aktör som bidrar till samverkan mellan olika aktörer i bygden. Föreningen har skapat aktiviteter som stärker Tunatorget som en generationsöverskridande mötesplats, som till exempel ett odlingsprojekt.

 

Tunatorget har bland annat sett till att en frisbeegolfbana och motionsstig med rastplatser håller på att anläggas, liksom byodling. Föreningen har även arrangerat vår- och höstmarknad, julfika och öppna fikastunder. Tunatorget är en mötesplats vid lanthandeln och jobbar aktivt för samverkan på orten, både mellan föreningar och företag men också en stärkt gemenskap hos invånarna.

 

På tisdagen överlämnade Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, och Helena Nordström Källström (MP), ordförande för landsbygdsberedningen i Uppsala kommun, ett diplom till representanter från föreningen.

– I föreningen är vi glada över att bli uppmärksammade då vi jobbat hårt, inte minst under pandemin, för att hålla liv i den viktiga samlingspunkt som Tunatorget är. Nu jobbar vi vidare för att få in fler unga i verksamheten – att få eldsjälar på tillväxt. Till exempel har vi samarbete med Tuna 4H och Tuna skola. Vi hade också en utställning av A-traktorer i samband med höstmarknaden, säger Rut Boström som är sekreterare och en drivande kraft inom föreningen.

– Föreningen Tunatorget representerar det bästa med Uppsalas landsbygd. Eldsjälar som kämpar för att alla Uppsalabor ska ha tillgång till god service och ett levande föreningsliv är ovärderliga för landsbygdens utveckling, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är jätteglada att få uppmärksamma Tunatorget för deras viktiga arbete. Att som Tunatorget driva utvecklingen av sin landsbygd genom aktiviteter över generationsgränserna bådar verkligen gott inför framtiden, säger Helena Nordström Källström (MP), ordförande för landsbygdsberedningen i Uppsala kommun.

 

Mer om Årets landsbygdsaktör

Alla kan nominera företag, grupper, föreningar eller personer till Årets landsbygdsaktör. Aktören ska ha:

  • Gjort en insats som bidragit till landsbygdsutvecklingen enligt kommunens landsbygdsprogram
  • Gjort en insats som bidragit till ökad ekonomisk, social eller ekologisk hållbarhet på landsbygderna
  • Gjort en insats i närtid som gynnat allmänheten på landsbygderna
  • ha sin bas på landsbygden

 

Landsbygdsberedningen i Uppsala kommun föreslår vinnaren, som sedan beslutas av kommunstyrelsens arbetsutskott.

 

Extern skribent: Uppsala kommun • 2022-06-07

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.