0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second
Stipendier / Uppsala kommun

>>

 

Trollkarlen Johan Ståhl får Uppsala kommuns stipendium till Gösta Knutssons minne 2022 och Uppsala Industriminnesförening får Uppsala kommuns kulturarvspris 2022. Konstnären Sara Ekholm Eriksson får Uppsala kommuns stipendium till nyutexaminerade bildkonstnärer.

 

 

Johan Ståhl får Uppsala kommuns stipendium till Gösta Knutssons minne på 30 000 kronor för sitt outtröttliga engagemang i att stärka barns självkänsla och skaparkraft. Generöst har Johan Ståhl under många år sett till att de mest utsatta barnen fått ta del av hans och kollegernas konster.

– Johan Ståhl ger barnen kraft och framtidstro i den magiska världen. Han låter dem för ett ögonblick lämna verklighetens begränsningar, förundras och få känna att det omöjliga är möjligt, säger Elisabeth Ståhle (MP), sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Johan Ståhl är född 1979 och är uppväxt i Uppsala. Han är illusionist och magiker och blev känd för många svenskar under 2021 när han deltog och vann i TV4:s tävling Talang. Johan har hela världen som sitt arbetsfält, men hans hjärta har alltid klappat hårt för Uppsala och stadens barn och unga.

 

Uppsala kommuns kulturarvspris 2022

Uppsala Industriminnesförening får Uppsala kommuns kulturarvspris 2022 på 20 000 kronor för sitt dedikerade arbete under de senaste 25 åren med att omhänderta och synliggöra Uppsalas industrihistoriska kulturarv.

– Genom utställningar, publikationer, föredrag, dramatiseringar och digitalt tillgängliggörande sprider Uppsala Industriminnesförening sin vida kunskap om Uppsala som industristad – både till nya museibesökare och yngre generationer som vill lära och förstå och äldre som varit med och minns., säger Linda Eskilsson (MP) kulturnämndens ordförande.

Uppsala Industriminnesförening lyfter fram en epok i Uppsalas historia som under mer än 100 år var en självklar del av stadslivet och Uppsalas näringsliv men som under slutet av 1900-talet höll på att falla i glömska. Den mest centrala delen av föreningens verksamhet utgörs av museet i Nymans Verkstäders gamla lokaler på Salagatan. Verksamheten består även av föredrag, dramatiseringar och filmvisningar samt stadsvandringar, studiebesök, studiecirklar och temakvällar. Uppsala Industriminnesförening samverkar också med andra organisationer och föreningar med anknytning till industrihistoria.

 

BILDEN • Gittan Schwartzberg fyller flaskor på Gahns tvålfabrik i Uppsala. Bild från Uppsala industriminnesförenings samlingar.

 

Stipendiet till nyutexaminerade bildkonstnärer

Konstnären Sara Ekholm Eriksson får Uppsala kommuns stipendium till nyutexaminerade bildkonstnärer. Stipendiet består av en möjlighet att få ställa ut på Uppsala konstmuseum och kostnadsfri tillgång till en ateljé under ett år vid Ateljéföreningen Hospitalets lokaler i Ulleråker.

Sara Ekholm Eriksson är född 1994 och går sista terminen på master-programmet i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har deltagit i flera större utställningssammanhang som till exempel på Örebro Länsmuseum, Accelerator, Gävle Konstcentrum och Beaux-Arts de Paris. Sara Ekholm Eriksson arbetar främst med skulptur och platsspecifika installationer. Hon arbetar även tvärvetenskapligt med forskare, musiker, ekologer med flera där fakta och fiktion får blandas.

Kulturnämnden beslutade om stipendierna 2 juni, de delas ut vid en särskild högtid på Uppsala slott i december 2022.

Kulturnämnden beslutade också om en ny riktlinje för projektbidrag till det professionella fria kulturlivet, lokal kultur och amatörkultur. Målet är att aktivera kulturlivet i frågor som rör satsningen att Uppsala ska bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

Organisationer som söker verksamhetsbidrag till det professionella fria kulturlivet ska även kunna söka stöd för projekt som stödjer ambitionen om värdskap för det europeiska kulturhuvudstadsåret.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.