0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second
Lekpark / Luthagen / Uppsala kommun

>>

 

Inom projektet Aktiv skolväg har skolbarn varit med och utformat fyra platser i Luthagen för ökad aktivitet och trafiksäkerhet. Nu är de klara och den 2 juni hålls en invigning i Geometriparken.

 

Aktiv skolväg är Uppsala kommuns satsning för att för att ge barn mer utrymme i staden och öka trafiksäkerheten i området. Nu är fyra platser, och delar av skolvägen i Luthagen, klara för aktiviteter på väg till och från skolan. Det är Banvaktsparken, Spårvägsparken, Ringgatan/Sturegatan och Geometriparken. Namnet Geometriparken har barnen bestämt.

– Det är oerhört mycket värt att barnen kan gå eller cykla till och från skolan på ett tryggt sätt. Det ger vinster både för hälsan och för trafiksäkerheten. Aktiv skolväg visar att det går att göra även en så gatupräglad stadsdel som Luthagen inspirerande och barnvänlig, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Arbetet påbörjade i mars 2021 då Uppsala kommuns landskapsarkitekter träffade 48 barn i åldern 9–12 år från den närliggande Sverkerskolan. Barnen fick önska och tycka till om hur de skulle vilja ha platserna för att det skulle bli tryggare och roligare att cykla eller gå i området. Därefter har Uppsala kommun byggt utifrån önskemålen i så hög grad som möjligt och blev klara tidigare i vår.

Geometriparken har bland annat fått en pergola med belysning och schackbord, ljusskulpturer, klätterställning, belysning, cykelställ och fler träd och planteringar. I de andra parkerna finns bland annat också sandlådor, cykelpump, volträcke, dansgolv, studsmattor, hinderbana, sittmöbler, och mycket annat.

– Det har varit väldigt lärorikt för oss. Och platserna har varit välbesöka av barn nu under våren, vilket vi tar som ett kvitto på att det blev bra, säger Emma Henning, projektledare för Aktiv skolväg på Uppsala kommun.

 

Hitta hit!

Geometriparken ligger mellan Ringgatan och järnvägen i höjd med korsningen Ringgatan/Götgatan.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.