0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second
Trygghet och säkerhet / Uppsala kommun

>>

 

Uppsala kommun har arbetat tillsammans med andra aktörer och invånarna för att stärka säkerheten och öka tryggheten för de som bor, verkar och vistas i Gränby och Kvarngärdet. Nu ser vi goda resultat av arbetet och blickar framåt.

 

– Handlingsplanen har inneburit en kraftsamling och samlat ett stort antal aktörer. Som bekant är vi starkare tillsammans. Samtliga aktiviteter som ingick i handlingsplanen är antingen påbörjade eller slutförda. Mycket arbete kvarstår men Gränby är mer än någonsin på G, säger Erik Pelling (S) ordförande kommunstyrelsen.

Det har genomförts många insatser och aktiviteter under de senaste två åren för att vända utvecklingen i området och förbättra livsmiljön för boende. Det rör säkerhet i form av att polisen bland annat satt upp kamerabevakning och ökat närvaron. Men även gemensamma förebyggande insatser i skolan mellan polis, socialtjänst, fritid och skola. I den fysiska miljön har belysning och asfaltering förbättras. Kommunen har även haft dialog med boende om Gränbyparken och nu finns en plan för bland annat toaletter, utegym och motionsspår.

Uppstarten av ett allaktivitetshus i Gränby är ett viktigt steg i målet om att barn och unga ska vara trygga och ha en aktiv och meningsfull fritid. Exempelvis deltar 90 elever i rastverksamhet varje dag. 2021 slog Utbildnings- och jobbcenter upp dörrarna på Råbyvägen och hittills i år har 860 personer kommit dit för att råd och stöd att söka jobb eller utbildning.

Det här är några exempel på viktiga delar av arbetet med Gränbyområdet.

– Handlingsplanen har bidragit till en bättre helhetssyn för de som agerar. Fler aktiviteter har kommit till stånd, polisnärvaron har ökat och skolans resurser har förstärkts. Den har lagt en bra grund för fortsatt arbete i området, säger Anders Fridborg, säkerhetschef, Uppsala kommun.

Handlingsplanen för Gränby och Kvarngärdet togs fram efter en period där Gränby och Kvarngärdetområdet kantades av en negativ utveckling av tryggheten. Handlingsplanen sträcker sig 2020-2021 och har förlängts under 2022.

På kommunstyrelsens möte 6 april presentades utvärderingen av arbetet med handlingsplanen för Gränby Kvarngärdet. Kommunledningskontoret fick uppdraget att under 2022 utreda och ge förslag på fortsatt arbete för ökad trygghet och utveckling av området.

 


Handlingsplanen för Gränby och Kvarngärdet togs fram efter en period där Gränby och Kvarngärdetområdet kantades av en negativ utveckling av tryggheten. Handlingsplanen sträcker sig 2020-2021 och har förlängts under 2022. (Foto: Uppsala kommun)

 

Extern skribent: Uppsala kommun • 2022-04-07

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.