0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second
STATISTIK / Uppsala kommun

>>

 

Hela 94 procent anser att Uppsala är en bra kommun att bo i och 72 procent kan rekommendera andra att flytta hit, att jämföra med medelvärdet i landet på 60 procent. Uppsalaborna är däremot mindre nöjda med biltrafik, äldreomsorg och många upplever otrygghet. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån gjort, där invånare får tycka till om sina hemkommuner.

 

Uppsalas kommuninvånare tillhör de mest nöjda i landet med kommunens arbete för att minska miljö- och klimatpåverkan. Detsamma gäller frågor om underhåll av den offentliga miljön liksom de lokala arbets- och utbildningsmöjligheterna. Även utbudet av kultur, idrott och friluftsliv i Uppsala kommun får höga betyg av invånarna.

– Det är glädjande att så många Uppsalabor anser att Uppsala är en bra kommun att bo i och rekommenderar andra att flytta hit. Samtidigt visar undersökningen att Uppsalaborna är mindre nöjda med äldreomsorgen och tryggheten och det är frågor jobbar vi stenhårt med att förbättra, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala ligger bland den fjärdedel av kommunerna med lägst resultat för äldreomsorgen, där nästan hälften upplever att det inte fungerar bra.

 

Trafik och kommunikationer

Hela 90 procent av de tillfrågade i Uppsala upplever utbudet av gång- och cykelvägar som bra. Även kollektivtrafiken upplevs som bättre än genomsnittet för landet. Däremot är resultatet sämre än snittet när det gäller möjligheterna att enkelt kunna transportera sig med bil liksom utbudet av pendlar- och boendeparkering.

 

Trygghet, boendemiljö och polisnärvaro

Uppsala kommun ligger bland den fjärdedelen av kommunerna med lägst resultat för upplevd trygghet. Här är könsskillnaderna stora, där kvinnor upplever sig vara mindre trygga jämfört med män. 29 procent av alla tillfrågade i Uppsala upplever oro för att bli utsatt för våldsbrott eller hot om våld.

I frågor som rör boende och boendemiljö hamnar Uppsala också på nedre fjärdedelen av listan på många av frågorna. Kvinnor anser att begränsning av trafiken är viktigt för boendemiljön medan män inte tycker att det är lika viktigt.

Däremot ligger Uppsala bra till när det gäller upplevelsen av polisnärvaro och man är inte så oroliga för inbrott.

Enkäten har gjorts bland 3 200 slumpvis utvalda kommuninvånare, 18 år och äldre.

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.