1 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

 

Nu ska den gamla bussdepån i Kungsängen i Uppsala säljas. Målet är att hitta en köpare som ska bygga förskola, skola, idrottshall, parkeringshus och kommersiella lokaler.

 

Bussarnas verksamhet har redan flyttat och utvecklingen av den så kallade ”busstomten” i Kungsängen går vidare. Nu går Uppsala kommun ut med en försäljning av marken genom en markanvisningstävling. 

Utvecklingen av området innebär att mer grönytor skapas i de centrala delarna av Uppsala och att området öppnas upp för Uppsalaborna. Området kommer att försörja innerstaden med skola, förskola och plats för idrott. Det mobilitetshus som kommer att byggas i området kommer att utgöra en viktig knutpunkt in mot centrala Uppsala.

Kulturhistoriska byggnader bevaras

Under hösten 2021 påbörjades rivningen på området, ett arbete som beräknas vara färdigt våren 2022. Navet och Busstornet är kulturhistoriska byggnader som föreslås bevaras. Samma gäller för Köttinspektionen, som inte ingår i försäljningen. Det är också runt denna byggnad som ett torg planeras.

– Uppsala är en stad som berikas av sin mångfald av både gamla och moderna byggnader. Vi bevarar därför de kulturhistoriska byggnader som finns i området samtidigt som vi bygger nytt för en växande stad. Kungsängen har länge behövt en skola och fler offentliga mötesplatser, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Barnen tycker till

För att få med barnperspektivet har kommunen bland annat arrangerat workshops där barn fått tycka till om hur skolgården ska se ut. Fler workshops för barn kommer att hållas framöver, med fokus på konstprojekt.

Kommunen kommer här att hyra lokaler för förskola och grundskola i stället för att bygga i egen regi. Detsamma gäller för fritidsklubb, träffpunkt för äldre och idrottshall.

 

– Området kring den gamla bussdepån är idag inhägnat och utgör en barriär mellan innerstaden och Kungsängen. Med den nya utformningen är vår tanke att området ska öppnas upp och Kungsängen kopplas samman med innerstaden, säger Hanna Rickdorff Lahrin, Uppsala kommuns projektledare för området.

 

Detaljplanen beräknas bli antagen i slutet av 2022, och vinna laga kraft första kvartalet 2023 om den inte överklagas. Byggstart beräknas till slutet av 2023. Grundskolan och förskolan planeras kunna invigas till höstterminen 2026.

 

Området ska innehålla

  • 780 grundskoleplatser
  • 144 förskoleplatser
  • 22 000 kvm bruttoarea kontor/centrum vilket skapar cirka 2 500 nya arbetsplatser
  • Idrottshall
  • Träffpunkt för äldre
  • Fritidsklubb
  • Mobilitetscenter/parkering

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.