0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Inleder samarbete med Civilförsvarsförbundet

>>

 

Inom den svenska krisberedskapen fyller frivilliga insatser en viktig roll och är ofta en viktig del i hanteringen av en samhällsstörning eller kris. Nu stärker kommunen sin krishanteringsförmåga genom att ingå överenskommelse med Civilförsvarsförbundet Uppsala om uppstart av frivillig resursgrupp (FRG).

 

Kommunstyrelsen i Uppsala fattade under tisdagen den 8 februari beslut om att ingå en överenskommelse med Civilförsvarsförbundet utifrån frivillig resursgrupp (FRG). FRG är ett av flera sätt att arbeta strukturerat med frivillighetsresurser. Konceptet innebär att frivilliga resurser stödjer och förstärker kommunens krishanteringsförmåga vid samhällsstörningar. FRG:s uppgift är att finnas till hands när de ordinarie resurserna inom kommunen behöver förstärkas.

– Kommunen kan göra mycket, men inte allt. Vi blir starkare när hela samhället hjälps åt, det har inte minst pandemin visat. Överenskommelsen med Civilförsvarsförbundet kommer stärka vår samlade förmåga att hantera kriser i Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Genom frivilliga resursgrupper stärker kommunen sin förmåga att hantera olika kriser. Det skulle kunna handla om stöd vid skogsbränder eller om att handla mat och hämta ut mediciner till riskgrupper, ett behov som funnits under pågående pandemi. Det är kommunens behov som avgör avrop från FRG, oavsett typ av samhällsstörning.

– Genom att utveckla nya förmågor tillsammans med frivillig resursgrupp och Civilförsvarsförbundet tar vi ytterligare steg för att stärka beredskapen i kommunen, säger Stefan Unnevall, enhetschef krisberedskap och civilt försvar, Uppsala kommun.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.