0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

[RELIGION OCH TRO]

>>

 

Under kvällen och natten har rösterna i kyrkovalet räknats och det finns nu ett preliminärt resultat. I det preliminära valresultatet till stiftsfullmäktige i Uppsala stift så ökar Vänstern i Svenska Kyrkan med 2 mandat, Politisk obundna i Svenska kyrkan och Öppen kyrka – en kyrka för alla, ökar med 1 mandat. Nya i stiftsfullmäktige är Himmel och Jord som får 1 mandat.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna är fortsatt största nomineringsgrupp i stiftsfullmäktige med sina 20 mandat. Även Borgerligt alternativ, Frimodig kyrka och Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna behåller samma antal mandat som tidigare. Centerpartiet minskar med 2 mandat. Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK, Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna minskar alla med 1 mandat.  

Brevröster och en del av förtidsrösterna är inte inräknade i det preliminära resultatet utan räknas först i den slutgiltiga räkningen och kan komma att påverka valresultatet, säger Johanna Blomkvist, projektledare för kyrkovalet i Uppsala stift. 

Valdeltagandet i Uppsala stift ligger på strax över 17 procent jämfört med strax över 19 procent år 2017 och runt 12 procent år 2013.  Även nationellt har valdeltagandet minskat något från förra valet och landar på strax över 17 procent.

Valdeltagandet är ungefär som vi förväntat oss, vi kunde se innan valet att engagemanget minskat något från tidigare år men vi är glada att så många tagit sig till vallokaler och röstat. Eftersom det finns förtidsröster som ännu inte är räknade så kommer valdeltagandet stiga något under de kommande veckorna, säger Johanna Blomkvist.

Fortfarande saknas rapporteringen från ett fåtal valdistrikt. Under natten och morgonen fortsätter röstrapporteringen till kyrkomöte, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. All information om kyrkovalet finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Ett slutgiltigt resultat förväntas publiceras inom 3–4 veckor.

Extern skribent: Emelie Petersson, Svenska kyrkan

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.