0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second
UMLN TIPSAR
>>

 

ÅTERBRUKSSAFARI


Tag chansen att se Återbrukssafari, Från skrot till konstnär”, en utomhusutställning i Ultuna med zimbabwisk metallkonst i återanvänd metall.
Djurskulpturer skapade av zimbabwiska konstnärer i skrotmetall från gamla oljefat, bildelar, kylskåp, spisar m.m. möter besökaren. Varje metalldjur är placerat i en egen del av Ullbos trädgårdslund (en del av Kunskapsparken) för att smälta ihop till en helhet.
Utställningen pågår september ut (eventuellt även oktober månad).
 

KUBATEXTILIER

 
UMLN tipsar också om utställningen Kuba Cloth, Textilkonst från Demokratiska Republiken Kongo”, som finns på Kultur vid Ekoln i Graneberg. Den visas på helgdagar i september månad mellan kl 13-15.
 

Kubatextilier (bilden ovan) har de varit en fascination för västerländska handlare, forskare och samlare sedan 1800-talet. Tygerna har designats och tillverkats av den etniska gruppen Kuba i nuvarande Demokratiska Republiken Kongo i hundratals år. Tillverkningen av kubatyger är en komplicerad och tidskrävande process som involverar flera personer: Männen odlar, klipper och färgar fibrer från palmblad med vegetabiliska färgämnen för att i nästa steg väva ihop dem till ett bastyg. Därefter tar kvinnorna över arbetet. De designar och bearbetar tyget med en mängd olika tekniker till olika grafiska och geometriska mönster – ett komplicerat och tidsödande arbete.

Bland annat hade den franske impressionisten Henry Matisse en fascination för just kubatextilier. Det sägs att han kunde sitta och betrakta dessa vävnader i timmar och vänta på att något skulle uppenbara sig ur de asymmetriska  mönstren. Hans pappersklippning Les Velours från 1947 är inspirerad av kubatapeterna som hängde på hans vägg.

Arrangören hälsar välkommen till utställningarna och hoppas att du ska låta dig inspireras av de fantastiska konstverken som visas!

Extern skribent: Heléne Wikström och Paulina Pettersson / Tribuete.com
 
 
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.