0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second
— Barn och ungdom —

 

 

Vårdnadshavare som ska söka skolplats för barn i förskoleklass till och med årskurs 3 kommer åter få förtur till platsen om syskon redan går på skolan. De nya reglerna för syskonförtur gäller från 18 augusti i år.

 

– Att återinföra syskonförturen kommer göra livet enklare för många barnfamiljer som slipper hämta och lämna på flera olika skolor, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Uppsala kommun var tvungen att avskaffa syskonförturen 2019 efter domar i Kammarrätten. Samtidigt har andra kommuner kunnat fortsätta med syskonförtur. Skillnaden är att de har hänvisat till ett annat juridiskt lagrum där prövningen görs av Skolväsendets överklagandenämnd, ÖKN istället.
Uppsala kommun har ändrat hänvisningen vid ett eventuellt överklagande till ÖKN och kommer nu att återinföra regler om syskonförtur.

– Vi har följt rättsläget noga och noterat hur andra kommuner har gjort. Nu gör vi bedömningen att syskonförturen kan återinföras, säger Helena Hedman Skoglund.

 

De nya reglerna i korthet

  • Syskonförtur gäller för elever som går eller ska börja i förskoleklass och i årskurs 1–3.
  • Syskonförturen gäller om eleven har ett syskon som går eller kommer att gå i förskoleklass eller i årskurs 1–3 det läsår som ansökan avser.
  • Syskonförtur gäller samtliga barn som är folkbokförda på samma folkbokföringsadress, oavsett vårdnadshavare.
  • Om det finns fler elever med syskonförtur än platser på en skola, placeras de elever som har bäst relativa närhet till skolan först.
  • De nya reglerna gäller för skolplaceringar som beslutas efter skolstarten 18 augusti 2021. Fram till dess gäller de gamla reglerna.

 

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.