0 0
Read Time:3 Minute, 41 Second
— Dermatologi —

 

 

Nu permanentas drop-in-mottagningen på Akademiska sjukhuset för patienter remitterade till behandling med dagsljus-PDT. Målgruppen är patienter med så kallade aktiniska keratoser, milda och måttliga solskador som kan utvecklas till skivepitelcancer.

 

Behandlingen innebär att den skadade huden smörjs in med en kräm som gör att de sjuka cellerna förstörs vid kontakt med dagsljus. Mottagningen, som öppnades förra sommaren, har bidragit till att fler patienter kan behandlas samtidigt som personalen ser stora tidsvinster.

 

– Tidigare var det oerhört tidskrävande att ringa och boka in patienterna. Ibland fick personalen ringa en patient upp till 15 gånger innan man hittade lämplig tid. Eftersom dagsljus PDT endast kan användas när intensiteten av dagsljuset är tillräcklig, för vår del vanligen mars/april till oktober, var det många som inte hann genomföra ordinerad behandling på utsatt tid. Ansvarig läkare fick då ägna tid åt att hitta annan behandling, säger Stina Thunberg, sjuksköterska på hudkliniken och ansvarig för införandet av drop-in-mottagningen på Akademiska sjukhuset.

PDT, eller fotodynamisk terapi, är en behandlingsmetod där man nyttjar olika sorters ljuskällor för att belysa patientens solskadade hud. Vid dagsljus PDT är det solens strålar som nyttjas som ljuskälla. Först applicerar patienten en solkräm för att förbehandla huden. Därefter smörjs det solskadade området med en kräm som innehåller ett ämne som tas upp i de sjuka cellerna. Vid dagsljusbelysning sker en reaktion som förstör de sjuka cellerna. Fördelen är att man kan behandla större fält, exempelvis en skalp, tinningar och panna, vid ett och samma behandlingstillfälle.

Målgrupp för behandlingen är patienter med milda och måttliga solskador, så kallade aktiniska keratoser, ytliga hudförändringar som beror på att huden har utsatts för mycket sol genom livet. Hudförändringarna är vanligast hos äldre personer och oftast ofarliga. Att de behandlas hänger samman med att en liten procent utvecklas till skivepitelcancer och att det inte går att förutsäga vilka.


Drop-in-mottagningen innebär att patienter med remiss från behandlande läkare kan få behandling med dagsljus PDT utan förbokad tid. I likhet med förra sommaren har man nu avsatt två halvdagar per vecka för behandlingen under sommarmånaderna. Själva klinikbesöket tar cirka 30 minuter. Därefter går patienten hem och inom 30 minuter ska man sätta sig ute i dagsljus i två timmar.

– För patienterna ökar delaktigheten och möjligheten att planera sin egen behandling. De vet i god tid vilka förutsättningar som gäller, vad de ska förbereda innan, under och efter sin behandling. De kan planera in det när det passar med arbetsgivare, semestrar och bröllop med mera. Vi upplever att detta bidrar till att de är mindre stressade och mera avslappnade under behandlingstillfället, säger Stina Thunberg och fortsätter:

– Även personalen upplever mindre stress. Dessutom är tidsvinsterna stora eftersom man slipper ägna många arbetstimmar åt att ringa in patienter. En annan fördel är att tiden inne på mottagningsrummet kan utnyttjas bättre då patienten i god tid fått information om behandlingen och redan är påläst och förberedd.Drop-in-mottagningen öppnades förra sommaren. Hudkliniken har beslutat att permanenta den sommartid eftersom utfallet är så positivt. Totalt sett har antalet genomförda behandlingar ökat. För behandlande läkare/remittent innebar förändringen ifjol att andelen färdigbehandlade patienter var högre i slutet på sommaren än tidigare.

 

FAKTA: Dagsljus-PDT (fotodynamisk terapi)

  • Används för att behandla milda till måttliga aktiniska keratoser, dvs solskadad hud och potentiella förstadium till hudcancer.
  • Remiss till drop-in mottagningen skrivs av hudläkare, som gjort en bedömning av patientens hudförändringar.
  • Minst 15 minuter innan mottagningsbesöket smörjer man in sig med en speciell solskyddsfaktor på den hud som inte kan skyddas med kläder. Detta för att skydda huden mot att få mer solskador. Solskyddsfaktorn, som har ett kemiskt filter, skickas hem till patienten tillsammans med ett informationsbrev.
  • På mottagningen skrapas/kyretteras den skadade huden för att möjliggöra att den aktiva krämen ska tränga in i cellerna. Därefter appliceras ett tunt lager av krämen som gör att de skadade cellerna blir känsliga för ljus.
  • Inom 30 minuter ska patienten därefter ta sig ut i solen där man ska vara i två timmar, helst utan avbrott.
  • När krämen och solen möts börjar de solskadade cellerna gå sönder. Krämen påverkar inte frisk hud.
  • Efter två timmar tvättar man av sig krämen. Många gör detta i sitt eget hem. De närmsta två dygnen ska man undvika dagsljus. En sårighet kan uppstå på behandlat område inom någon dag.

 

 

 

Extern skribent: Akademiska sjukhuset 

 

 

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.