0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second
— SVERIGE —

 

 

Antalet mopeder ökar i samhället, framför allt i storstäderna, det märks även i skadestatistiken. ”Kör försiktigt, särskilt i stan”, uppmanar If:s motorexpert.

 

Nu under sommarhalvåret är det många ungdomar och arbetspendlare som ger sig ut på mopeder i trafiken. Att köra moped är ett bra alternativ till att ta bilen, cykeln eller att åka kollektivt. Det är en frihet för många ungdomar att ta sig dit man vill på ett smidigt sätt. Det är dock inte riskfritt.

 

Anmälda skador har ökat med 91 procent

Varje år sker omkring 2 000 skador bland mopedister. Enligt polisrapporterade olyckor har cirka fem mopedister (5,2) dött per år om man tar ett snitt över de senaste fem åren (2016-2020). Sett till de senaste 10 åren är snittet 6,1 dödsfall.

Antalet anmälningar om skador på mopeder som rapporteras till försäkringsbolaget If har ökat med nästan 91 procent mellan 2018 och 2020. Det beror främst på att antalet försäkrade mopeder har ökat kraftigt. Vid årsskiftet 2019/2020 fanns det 103 071 EU-mopeder i trafik samt 223 871 avställda. Enligt Trafikanalys så har antalet registrerade mopeder i trafik ökat med hela 39 procent under de senaste tio åren. Bland EU-mopederna finns även mopedbilarna, som mer än tredubblats i antal på 10 år.

Den faktiska risken att råka ut för en olycka har dock minskat något sedan 2018 enligt Ifs statistik:

– Fler mopeder på vägarna innebär också fler anmälda skador men vår statistik visar samtidigt att risken för att råka ut för en olycka har minskat något, vilket kan bero på att vi får fler personer med mopedkörkort ute i trafiken, som trots allt fått en utbildning och är bättre förberedda för dagens trafikmiljö, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

 

Var extra vaksam när du kör i stan

De flesta olyckorna med mopeder sker i städer.

I stan har bilister svårt att upptäcka mopedförare, därför är det viktigt att se till att placera sig i bilistens synfält och försöka läsa bilförarens tankar.

– För den mopedförare som kör i stan så är det viktigt att söka ögonkontakt och att alltid vara beredd på att bromsa eller väja. Bilförare kan även ha svårt att upptäcka en moped som kommer körande bakifrån. Det är extra farligt vid omkörning och vid vänstersväng så var extra vaksam vid dessa trafiksituationer, säger Johan Granholm.

 

Ökat tryck i försäljningen

Försäljningen av mopeder har ökat med 58 procent men siffrorna är något ”dopade” med anledning av att moped- och motorcykelbranschen sista december 2020 gick från Euro 4 till Euro 5-regelverket om tillåtna utsläpp, vilket betyder att ett fåtal importörer och många privatpersoner förregistrerat sina fordon för att få nyttja de gamla utsläppsreglerna (Euro 4).

– Senaste året är det troligtvis många som har köpt moped för att slippa trängas i kollektivtrafiken. Vi ser också en stor ökning av mopedbilar som är väldigt populära bland yngre, säger Ifs motorexpert Johan Granholm.

 

 

Övrig information:

Färre eldrivna mopeder

2019 var 32,5 procent av alla sålda mopeder eldrivna, och 2020 var siffran 25 procent. Minskningen procentuellt beror troligtvis på att många bensindrivna mopeder registrerades innan årsskiftet för att få nyttja de snällare utsläppskraven i Euro 4-regelverket.

Källa www.mcrf.se,  Microsoft Word – 12 Nyregistrering till och med december 2020.docx (mcrf.se)

 

 

Mopedutbildning för AM-körkort

För att få köra en EU-Moped (klass 1) så behöver du ett AM-körkort sedan 1 oktober 2009. Utbildningen består av både teori och praktiska delar. Mopedutbildningen ska ske hos en behörig utbildare och den ska vara minst tolv timmar lång. Den består även av minst fyra timmars praktisk träning.

 

Mopedförsäkring

Moped delas in i två klasser; EU-moped klass I och moped klass II. Du måste ha minst en trafikförsäkring, oavsett vilken moped du har, det är ett lagkrav.

Mopedbil klassas som EU-moped klass I.

 

 

If har samlat några tips för den som kör moped:

  • Se till att ha rätt trafikutbildning
  • Se över mopedens skick – kontrollera att belysning och bromsar fungerar
  • Använd alltid en godkänd hjälm
  • Kör aldrig med alkohol i kroppen
  • Kör endast laglig moped som inte är trimmad

 

Statistik: Antalet trafik- och vagnskador för registrerade mopeder

EU-Moped

År

Trafik

Vagn

2018

140

109

2019

196

170

2020

262

215

Källa: If

 

 

Extern skribent: If Skadeförsäkring

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.