0 0
Read Time:2 Minute, 58 Second
— Akademiska sjukhuset —

 

 

Även patienter som insjuknar i mildare covid-19 infektion, kan få kvarstående besvär. En studie på Akademiska sjukhuset ska öka kunskapen om hur vanligt det är med långvariga symtom, med fokus på nedsatt lungfunktion samt påverkan på det dagliga livet och arbetsförmåga. En viktig målgrupp är vårdpersonal, en av de yrkesgrupper som har blivit hårt drabbade av covid-19.

 
 

– Preliminära resultat från nästan 200 enkätsvar från vårdpersonal som insjuknat i mild covid-19 visar att drygt 50 procent har besvär ett år efter genomgången infektion. Det handlar främst om trötthet, lukt- och smakbortfall samt svårigheter med andning, minne och koncentration, säger Marta Kisiel, läkare och forskare inom arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

Hon leder studien COMBAT post-covid, som startade i april 2021 vid Akademiska sjukhuset och ska pågå fram till 2023. Forskningen sker i samarbete med specialistläkare Helena Janols vid infektionskliniken och professor Andrei Malinovschi vid den kliniska fysiologiska forskningsenheten.

Enligt Marta Kisiel saknas i nuläget kunskap om hur vanligt det är att personer med mild covid-19-infektion utvecklar långvariga symtom.

– Vårt främsta fokus är att kartlägga hur många som har långvariga symtom cirka ett år efter mildare covid-19-infektion jämfört med de patienter som haft en medelsvår sjukdom och varit inneliggande på sjukhuset. Studien fokuserar framförallt på problem med andningen/nedsatt lungfunktion, men även om det dagliga livet och arbetsförmågan påverkas. På sikt kan detta leda till att vi kan utveckla riktade rehabiliteringsinsatser för dessa individer, berättar Marta Kisiel.

I studien använder forskarna standardiserade lungfunktionstester såsom spirometri, men även en ny teknik som ursprungligen utvecklades vid Lunds universitet och som har införts på Akademiska av bland andra professor Magnus Svartengren, huvudledare för forskargruppen på arbets- och miljömedicin. Den nya diagnosmetoden, AIDA, är baserad på nanopartiklar som gör det möjligt att upptäcka förändringar i de finaste delarna i lungorna.

I studien kommer man fram till årsskiftet att inkludera personer som under 2020 har provtagits i tältet utanför infektionsmottagningen eller på akutmottagningen och fått diagnosen covid-19, men som inte vårdats inneliggande. Det handlar totalt om cirka 1500 individer varav nästan 350 är vårdpersonal på Akademiska sjukhuset. Denna grupp kommer att jämföras med patienter som vårdats inneliggande för medelsvår covid-19, men inte behövt intensivvård.

– Vi ser vårdpersonalen som en viktig grupp att undersöka. Dels för att det är en av de yrkesgrupper som har blivit hårt drabbade, dels för att de tillhör en av de personalgrupper som prioriterades för provtagningen alldeles från början av pandemin, säger Marta Kisiel och fortsätter:

– Just nu planerar vi in lungfunktionsundersökningar på de första deltagarna. Intresset har varit väldigt stort bland vårdpersonalen. Jag tror att många vill bidra till mer kunskap om livet efter covid-19.

 

FAKTA: Forskningsstudien COMBAT post-covid

  • Ett multidisciplinärt forskningsprojekt som syftar till att bättre förstå kvarstående symtom efter genomgången mild covid-19 infektion, vilka riskfaktorer som finns och i vilken omfattning dessa symtom påverkar det dagliga livet och arbetsförmåga.
  • Studien startade i april 2021 och beräknas pågå fram till 2023.
  • Omfattar cirka 1 500 personer (varav cirka 350 tillhör vårdpersonalen), samtliga har diagnostiserats medcovid-19 i provtagningstältet eller akutmottagningen på Akademiska sjukhuset och haft en mild infektion.
  • Deltagarna får svara på en webbaserad enkät eller via en pappersenkät skickad till sin hemadress. De personer som upplever andningsbesvär ett år efter genomgången infektion kommer att erbjudas en utvidgad lungfunktionsundersökning.
  • De personer som har varit långtidssjukskrivna på grund av långvariga covid-19 relaterade besvär kommer även att erbjudas en intervju.
 
 
 

Extern skribent: Akademiska sjukhuset (UAS)
 
 
 
 
 
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.