0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second
— UPPSALA KOMMUN —

 

 

Efter en omfattande renovering öppnar nu barnavdelningen på Stadsbiblioteket under nytt namn: Läsfabriken. På grund av pandemin blir det ingen invigning och antalet besökare kommer att anpassas efter restriktionerna.

 

Barnavdelningen på Stadsbiblioteket var sliten och i stort behov av renovering. Därför påbörjades en ombyggnation i september förra året. Nu är arbetet klart och en arkitektritad, ljus och spännande miljö väntar besökarna.

– Barnavdelningen är bibliotekets viktigaste och populäraste. Det är glädjande att vi nu får mer plats för fler barn att upptäcka läsningens magi i en mysig och välkomnade miljö. Böcker och läsning är så viktigt för våra barn. Att främja det är en av kulturnämndens viktigaste uppgifter, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

 

Fick hjälp av förskoleelever

Två förskolor i Uppsala har varit med och lämnat förslag när den nya Läsfabriken tagit form. Efter förslag från förskolebarnen kommer besökarna att kunna krypa in i små fågelbon och musslor får att läsa eller bara bläddra i en bok.

Läsfabriken riktar sig till barn i åldern noll till tolv år.

–  Vi saknar barnen och längtar efter att få visa den här nya, fantastiska miljön för dem. Självklart måste vi anpassa oss efter pandemin, därför öppnar vi stillsamt och följer de inarbetade rutiner som vi har kring covid-19 på Stadsbiblioteket, säger Anna-Klara Ehn Ericson, barnbibliotekarie på Stadsbiblioteket samt projektledare för ombyggnationen.

 


BILDEN • Den nya barnavdelningen Läsfabriken på Stadsbiblioteket
rymmer många små krypin där barn kan njuta av en bok i fred.

 

Flirtar med lokalens historia

Namnet Läsfabriken flirtar med lokalens historia, som en gång i tiden rymde ett bryggeri. Fabrikstemat går även igen i delar av inredningen.

Bland annat i en stor lampa som fått formen av ett enormt kugghjul.

– Det känns roligt att vi har tagit fasta på fabrikstemat, Läsfabriken är en plats som vi hoppas att barnen kommer att älska. Vi har även inkluderat gården utanför. Där finns ett stort schackspel för utomhusbruk och även parasoller så att det ska vara inbjudande, säger Anna-Klara Ehn Ericson.

 

Precis som övriga bibliotek i Uppsala kommun kommer Läsfabriken att ha begränsad service och kortare öppettider på grund av pandemin och den höga smittspridningen.

 

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.