0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second
— SVERIGE —

 

Att vi kommer se en ökad andel distansarbete framöver är det få som säger emot. Men skillnaden mellan olika län, kommuner och stadskärnor är stor. Flest potentiella distansarbetare finns i Solna kommun där hela 56 procent av arbetsstyrkan kan arbeta på distans. I andra änden ligger Degerfors på tolv procent.

 

Enligt en ny rapport från analys- och teknikkonsultbolaget WSP finns 80 procent av Sveriges potentiella distansarbetare i storstadskommunerna och landets större städer. Detta kan komma att påverka städer och samhällen i olika riktningar, menar Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.

– Det är flera kommuner och aktörer som kommer behöva tänka om när befolkningens rörelsemönster trycks ut från stadskärnor och de större städerna, exempelvis storstadskommuner där många kontors- och galleriasatsningar gjorts. Samtidigt finns det småstadskommuner och förorter som nu vädrar morgonluft och kan räkna med ett uppsving för handel och restauranger, säger Fredrik Bergström.

 

Det är framför allt kommuner i och runt våra tre storstäder som är riskexponerade för ett ökat distansarbete. I toppen hittar vi Solna, Sundbyberg och Mölndal men också ett flertal svenska centralorter så som Linköping, Uppsala och Karlstad. Exakt hur detta kommer påverka dessa i övrigt robusta kommuner är svårt att sia om. Skillnaderna mellan olika kommuntyper är stora och det är även rejäla skillnader mellan kommuner inom samma kommuntyp. Men att städer och stadskärnor skulle tappa attraktivitet avsevärt efter pandemin har Fredrik Bergström svårt att tro.

 

– Det kommer finnas ett fortsatt sug efter kreativitet, samarbete och mötesplatser. Det vi troligen kommer få se är att företag som tidigare inte ansett sig ha råd att ha kontor i city nu tar steget in i stadskärnan men med mindre yta. Och att de större kontoren i lägen lite längre ut från staden blir mindre attraktiva. Vi kommer också se en större tolerans för pendlingstid, vilket kan ge ett uppsving för ytterförorter och mindre kommuner med hyfsad närhet till en större stad.

 

Hur ska då kommuner och områden som normalt sjuder av liv runt kontor och shoppinggator nu agera? Fredrik Bergström pekar på vikten av att involvera flera aktörer och perspektiv och inte stirra sig blind på handelsutveckling i gatuplan. Det gäller att förstå vilka drivkrafter som finns för att mötas. Det kan handla om mer fokus på utbildning, co-working och kultur liksom att öka tillgången till offentliga mötesplatser och grönytor.

 

 

Snabba fakta ur WSPs rapport ”Ökat distansarbete – så påverkas svenska städer och kommuner”
  • En genomsnittlig svensk pendlar 1,2 timmar varje dag vilket motsvarar 38 arbetsdagar årligen eller drygt 7,5 veckors semester.
  • Cirka 1,3 miljoner av totalt 4,6 miljoner arbetstagare i Sverige har möjlighet att arbeta på distans. Detta motsvarar ungefär en tredjedel av hela arbetsmarknaden.
  • Genom att titta på kvoten mellan dag- och nattbefolkning i en stadskärna kan vi se hur riskexponerade mellanstora och större städers stadskärnor är. De stadskärnor som har störst dagbefolkning i förhållande till nattbefolkning är Umeå, Uppsala, Växjö, Kalmar och Helsingborg och är därmed sannolikt mer riskexponerade för ett ökat distansarbete. I andra ändan hittar vi städer som Eslöv, Avesta, Landskrona, Ängelholm och Karlshamn.

 

Placering

Kommun

Antal distans

Andel distans

1

Solna

51541

56%

2

Stockholm

321054

52%

3

Sundbyberg

10334

50%

4

Mölndal

14704

38%

5

Älmhult

3868

38%

6

Malmö

63887

38%

7

Lund

25187

38%

8

Göteborg

124508

38%

9

Linköping

27375

34%

10

Nacka

9624

32%

 

Uppsala hamnar på plats 12 på listan. Sveriges övriga kommuners placering kan du se via den här länken.

 

Extern skribent: WSP

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.