0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second
— SAMHÄLLE —

 

En man åtalas för grov våldtäkt i Täby, grovt sexuellt övergrepp i Uppsala, misshandel och sju fall av sexuella ofredanden.

 

Åklagare har idag (läs den 12 maj 2021) väckt åtal mot en 31-årig man misstänkt för grov våldtäkt i Täby i juni 2020, grovt sexuellt övergrepp i Uppsala i juli 2018 samt sex fall av sexuella ofredanden i Stockholmsområdet i juli och augusti 2018, ett fall av misshandel i augusti 2018 och ett fall av sexuellt ofredande i Borlänge i juni 2019.

De nio målsägandena var mellan 18 och 34 år vid brottstillfällena. Mannen och målsägandena var inte tidigare bekanta med varandra.

Dna från gärningsmannen säkrades från brottsplatsen i Täby. Det kunde sedan konstateras att dna från samma gärningsman säkrats från brottsplatsen i Uppsala 2018.

– Gärningsmannen förblev länge okänd, trots omfattande och intensivt arbete från polisen. Bland annat har ett hundratal tips bearbetats, så kallade urvalstopsningar har genomförts och en dna-baserad profilbild har tagits fram, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.

 

Den åtalade mannen, som är hemmahörande i Norrtälje kommun, blev misstänkt först efter att hans fru ringt in till polisen och tipsat om honom, varpå mannen sedan kunde gripas. Mannens dna överensstämde med dna från brottsplatserna. Mannen häktades den 26 januari 2021 och har varit frihetsberövad sedan dess. Han är sedan tidigare okänd för polisen och har inte förekommit bland inkomna tips eller övrigt material.

– Under förundersökningen har mannen erkänt grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp, brott som han sitter häktad för. Under utredningens gång har vi sedan även funnit tillräcklig bevisning för att kunna åtala honom för ytterligare sju fall av sexuella ofredanden och en misshandel. Vi har dels identifierat brottsanmälningar utifrån hans signalement och tillvägagångssätt och därefter bl.a. kunnat knyta honom till platsen, dels genom hans egen medverkan i utredningarna, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.

 

Extern skribent: Åklagarmyndigheten • 2021-05-12

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.