0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second
— UPPSALA KOMMUN —

 

 

Covidpandemin har inneburit att många företag i Uppsala har en svår ekonomisk situation, inte minst inom restaurangbranschen. Därför föreslås kommunstyrelsen att fatta beslut om flera ytterligare insatser för att mildra pandemins påverkan på näringslivet i Uppsala.

 

Kommunen har sett över vad som kan göras för att ytterligare underlätta för företag inom restaurangbranschen. Ett förslag till kommunstyrelsen är att efterskänka avgiften för tillsyn enligt alkohollagen under 2021 och 2022.

– Vi vet att många lokala företagare har det tufft. Restaurangbranschen har frågat om mer stöd och med detta hoppas vi kunna hjälpa till i ett ansträngt ekonomiskt läge, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Tidigare har kommunen beslutat att efterskänka andra avgifter exempelvis för markupplåtelse till uteserveringar. Kommunen har också förlängt fristen för betalningar och att vara generös med anstånd för olika avgifter.

– Detta har gett positiv effekt, men vi vill säkra ett levande centrum efter pandemin. Därför är det särskilt viktigt att stötta restauranger, caféer och barer så att de kan ta sig igenom detta, säger Mohamad Hassan (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

 

I samma förslag till kommunstyrelsen ligger flera andra insatser för det lokala näringslivet.

Nyföretagarcentrum, Connect och Drivhuset föreslås få ytterligare stöd för rådgivning och information kring nyföretagande. De har märkt av ett ökat intresse bland arbetslösa att starta eget företag, särskilt bland utrikes födda och unga. Med ett ökat stöd kan de erbjuda fler affärsrådgivare och mentorer, utökade digitala kampanjer och digital rådgivning samt får möjlighet att ta in mer tolktjänster.

 

Uppsala Citysamverkan föreslås också få ytterligare stöd för att finansiera verksamheten med distansvärdar i city, en fortsatt drift av en digital cityplattform samt extra verksamhetsstöd för inkomstbortfall på grund av slopade medlemsavgifter från företagen i city under 2022.

Destination Uppsala AB föreslås att bevilja avgiftsfritt medlemskap under 2022 för medlemsföretagen i Uppsala Convention Bureau.

Ärendet behandlas av kommunstyrelsen idag, onsdag den 12 maj.

 

Extern skribent: Uppsala kommun • 2021-05-11

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.