0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

CORONAPANDEMIN / UPPSALA KOMMUN — 

 

 

Situationen med coronapandemin är mycket allvarlig med hög smittspridning och extremt ansträngd sjukvård. För att undvika trängsel och fortsatt smittspridning har kommunens krisledningsnämnd beslutat om ett tillfälligt förbud att vistas på platser i centrala Uppsala under valborgshelgen.

 

De kommande veckorna är avgörande för att bryta den uppåtgående kurvan och begränsa smittspridningen. Krisledningsnämnden har därför tagit beslut 16 april med stöd av pandemilagen att allmänheten inte får vistas vid och omkring Ekonomikumparken, Observatorieparken och Stadsträdgården från torsdag 29 april 12.00 till lördag 1 maj 9.00. Beslutet har tagits i samråd med regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.

– Smittan tar inte paus under valborg. Vanligtvis brukar våra parker vara knökfulla under valborgshelgen, men så kan vi inte ha det i år. Vi har alla ett ansvar att undvika att samlas i stora grupper, i hela kommunen, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande.

Vanligtvis samlas uppemot 150 000 personer i Uppsala för att fira valborg men för andra året i rad ställs firandet in på grund av den höga smittspridningen. Kommunen tar nu till ytterligare åtgärder för att undvika folksamlingar och trängsel genom att införa ett tillfälligt förbud på angivna platser i centrala Uppsala under valborgshelgen.

Samtidigt riktar kommunen en tydlig uppmaning till både allmänhet och verksamheter i kommunen att ta sitt ansvar och vidta åtgärder för att undvika trängsel och avstå sociala sammanhang, såväl nu som under valborg.

– Vi måste minska smittspridningen redan nu. I helgen ska det bli fantastiskt väder och jag förutsätter att Uppsalaborna ser till att undvika fysiska möten eller enbart träffar sina allra närmaste, i så fall utomhus och på ett mycket ansvarsfullt sätt. Håll rejält avstånd och undvik all trängsel, säger Erik Pelling.

 

Fakta om pandemilagen

Pandemilagen ger möjlighet att fatta beslut om en rad begränsningar i samhället för att minska risken för spridning av covid-19. Till lagen finns det en förordning som bland annat ger en kommun rätt att meddela föreskrifter om förbud mot att vistas i parker, på badplats eller på någon annan liknande särskilt angiven plats om det finns en påtaglig risk för trängsel.
Förutsättningarna för kommunen att meddela föreskrifter om förbud är att:

  • Det på platsen finns en påtaglig risk för trängsel.
  • Det inte innebär ett hinder mot att förflytta sig inom riket.
  • Det inte heller i övrigt innebär obefogade inskränkningar i enskildas frihet.

 

 

Extern skribent: Uppsala kommun • 2021-04-16

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.