0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

BROTT & STRAFF / FÖREBYGGANDE —

(UPPSALA KOMMUN)

 

Uppsala är en av de kommuner som kommer att delta i Skatteverkets pilotprojekt mot felaktig bokföring. Projektet kommer bland annat utveckla metoder för att komma åt organiserad brottslighet och handel med svartkontrakt.

 

Skatteverket har fått i uppdrag från regeringen att genomföra ett pilotprojekt för att utreda omfattningen av problemet med felaktig folkbokföring. Projektet ska också utveckla metoder och arbetssätt för att åtgärda felaktigheter. Uppsala kommun är en av de kommuner som är frivilliga att delta i projektet.

– Kriminella ska inte kunna sko sig på välfärden. Vi vet att det finns problem med svarta hyreskontrakt och kopplingar till kriminella strukturer. Därför arbetar vi nära med polisen och andra myndigheter och välkomnar nu ytterligare ett verktyg för att kunna stoppa detta tillsammans med Skatteverket, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Projektet kommer att fokusera särskilt på områden där problematiken med felaktig folkbokföring antas vara särskilt förekommande och kopplad till organiserad brottslighet, till exempel otillåten handel med hyreskontrakt.

– Fel i folkbokföringen får stora konsekvenser, inte minst för kommuner. Vi behöver få mer effekt både i förebyggande arbete och kontroll. Ungefär två procent av uppgifterna i folkbokföringen är fel och det är för mycket, särskilt om felen leder till felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Det här projektet är tänkt att bidra till nya sätt att arbeta som vi tror kan ge resultat även efter regeringsuppdraget, säger Peter Sävje, chef för folk- och fastighetsavdelningen på Skatteverket.

 

Extern skribent: Uppsala kommun | 2021-02-12

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.