0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

FRITID / KULTUR / KREAVITET —

(UPPSALA KOMMUN)

 

Covid-19 innebar en stor omställning för alla i Uppsala år 2020 – även Uppsala kommuns kulturliv påverkades stort. Under 2021 kommer Uppsala kommun därför att göra flera betydande satsningar på den viktiga kultur- och fritidsverksamheten.

 

En av satsningarna som görs riktas mot fritidsverksamheten i Uppsala kommun. Eriksbergsskolans fritidsklubb får ny hemvist i Orstenens och Ungdomens Hus får en ny  lokal i Karl Johangården i Svartbäcken.

– Det finns flera beslut som fattats i kulturnämnden som jag är särskilt stolt över. Det är till exempel allaktivitetshus i Gränbyskolan och i nya Gottsundaskolan, som vi redan har börjat förbereda för. Det kommer att öka samverkan och samnyttjande av lokaler mellan kommunens olika förvaltningar och föreningslivet. Att satsa mer på barn och ungas fritid är också ett viktig del av kommunens trygghetsarbete säger Linda Eskilsson (MP) ordförande i kulturnämnden.

Lokaler som kan användas på flera sätt

En annan satsning är multikvarteret i Rosendal, även där ligger fokus på samnyttjande av lokalerna. Planeringen har kommit så långt att det nu står klart att lokalerna kommer att rymma både bibliotek, kulturskola och hörsal samt vara anpassade för uthyrning till det fria kulturlivet och föreningslivet för maximalt användande.

– Ett välfungerande samspel mellan det fria kulturlivet, civilsamhällets aktörer och kommunens verksamheter bidrar till Uppsalas positiva utveckling. Under 2020 har kulturnämnden fattat många beslut som kommer att sätta stor prägel på de kommande åren. Jag ser fram emot hur vi tillsammans kan forma framtidens Uppsala, säger Sten Bernhardsson, kulturförvaltningens direktör.

Mer konst i Uppsala

Uppsalas konstmuseum planeras få nya och utökade lokaler. Utredningsarbetet har nu kommit så långt att två intressanta förslag har konkretiserats och presenterats – i Kaniken och på Uppsala slott.

Ateljéföreningen Hospitalets lokaler i Ulleråker utökas från 15 till 34 ateljéer som ger arbetsplats och möjlighet till nya samarbeten för konstnärer, musiker och författare med flera.

Dessutom kan Upplands hemslöjdsförening fortsätta driva smedjan i Hammarskog och utveckla kursutbudet inom hantverksområdet där.

Satsning på bibliotek, vikingatid och kreativitet

Utöver satsning på konst och fritidsverksamhet kommer även barnavdelningen på Stadsbiblioteket att renoveras och utökas. Ett nytt bibliotek i Gränbystaden kommer också att invigas under året.

Ytterligare två projekt som Uppsala kommun valt att satsa på gäller vikingatiden och kreativitet. Gamla Uppsala hembygdsförening kommer nämligen att få tillgång till en lokal i Gamla Uppsala för att visa fynd från vikingatiden och föreningen Uppsala Makerspace får möjlighet att fortsätta sin kreativa verksamhet i ny lokal i Ekeby bruk.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.