0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Kom ihåg att än är vi inte ute ur pandemin!

SAMHÄLLE / FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN —

 

Smittspridningen av covid-19 är fortfarande omfattande. Under sportlovet är det fortsatt viktigt att begränsa antalet nya möten och att göra anpassningar.

 

Risken för att få, och sprida covid-19 vidare, ökar ju fler man träffar. Under sportlovet är det därför viktigt att tänka på att begränsa antalet nya nära kontakter. Umgås bara i en mindre krets. Tänk på att riskerna för smittspridning är högre vid längre vistelser inomhus, exempelvis vid delat boende. Dela därför inte boende eller umgås inomhus på nära håll med de utanför din mindre krets. Planera för att kunna hålla avstånd till andra och undvik situationer där det är risk för trängsel. Har du symtom som kan bero på covid-19 ska du stanna hemma eller i ditt boende och testa dig för covid-19, även om du inte befinner dig i din hemregion.

Viktigt motverka smittspridning

Det är mycket viktigt att de aktiviteter som arrangeras sker under säkra former, i enlighet med aktuella råd och regelverk. Såväl verksamheter som individer har ansvar för att trängsel inte uppstår, även utomhus. Många verksamheter är enligt lag och förordningar skyldiga att göra anpassningar för att minska riskerna för smittspridning, exempelvis genom att förebygga trängsel.

Fysisk aktivitet har stor betydelse för folkhälsan. Kommuner och organisationer kan underlätta för barn och unga att delta i idrotts- och fritidsaktiviteter även under sportlovet, men man måste följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Res säkert

Sportlovet är vanligtvis en period då resandet ökar. Eventuella resor bör i år ske på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. Tänk på att begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt. Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet, utöver den mindre krets som du umgås nära med i vardagen. Du bör också säkerställa att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

 

Extern skribent: Folkhälsomyndigheten (FHM)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.