0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

LAGAR & REGLER / ÅKLAGARMYNDIGHETEN —

 

Sedan den 1 december har inte mindre än 40 nya åklagare anställts i Sverige. Av dessa finns en i Uppsala. Under hela 2020 anställdes drygt 100 åklagare i landet.

 

Arbetstrycket inom Åklagarmyndigheten är mycket högt över hela landet. Antalet frihetsberövade personer är rekordhögt. Framförallt den grova gängrelaterade brottsligheten drar mycket resurser. Sådana ärenden är också svårutredda, eftersom de inblandade ofta väljer att tiga under förundersökningen.

Sedan ett par år har Åklagarmyndigheten ökat rekryteringstakten med målet att antalet åklagare ska bli betydligt fler, cirka 1 200 stycken 2025. I dag finns cirka 1 030 åklagare, vilket är ungefär 40 fler än ett år tidigare. Under perioden från den 1 december 2020 till slutet av januari 2021 fattades anställningsbeslut om totalt 40 nya åklagare i landet.

– Min bedömning är att det är helt nödvändigt att vi växer. Det handlar både om att vi ska kunna lagföra så många som möjligt av de som begår brott och att medarbetarna ska ha en rimlig arbetsbelastning, säger riksåklagare Petra Lundh


Åklagarkammaren i Uppsala arbetar med brott som begås i Uppsala län. Här arbetar cirka 40 personer, varav ca 30 är åklagare. Nu kommer en förstärkning med ytterligare en.

– I Uppsala påverkas vi mycket av närheten till Stockholm och den grova brottsligheten som typiskt sett tidigare bara fanns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi ser att de kriminella rör sig mellan våra län i mycket större omfattning än tidigare och att vi har mycket grov brottslighet här som kräver resurser, säger chefsåklagare Ingrid Isgren på Åklagarkammaren i Uppsala.


Alla nya åklagare genomgår en omfattande internutbildning och är färdigutbildade efter ca tre år.

 

Extern skribent: Åklagarmyndigheten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.