0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

KVINNA / FUNKTIONSNEDSÄTTNING / PARASPORT SVERIGE —

 

Under Coronaåret 2020 blev sambandet mellan utanförskap, stillasittande och ohälsa tydligt. Många fick för första gången uppleva frustrationen över att få sin vardag ”beskuren” med inställda aktiviteter, sociala sammanhang som försvann och lokaler som plötsligt inte längre vara tillgängliga, något som faktiskt redan var vardag för en stor grupp – personer med funktionsnedsättning. Som en effekt av detta blev kvinnors utsatthet i och utanför hemmet mer synlig. Trots ökat fokus finns det fortfarande en stor grupp kvinnor som inte syns. Inte ens i statistiken.

I första säsongen av podden Fokus Parasport möter vi sju kvinnor som på olika sätt forskar om kvinnor, funktionsnedsättning, hälsa och idrott. De ger varsin viktig pusselbit för att för första gången börja bygga en helhetsbild av läget. I podden diskuterar vi vilka kroppar som får lov att prestera och synas. Vad som händer, eller snarare inte händer, när kvinnor ses som könlösa. Vikten av förebilder, skolidrottens roll och om att hämta kraft ur sin ”svaghet”. Och kan man bara uppnå jämställdhet om en först har erövrat en traditionell könsroll?

– I vår iver att slå sönder glastaken för kvinnor glömmer vi ofta att det finns en stor grupp kvinnor som både är rejält underskattad och ofta förbisedd – vi kvinnor med funktionsnedsättning. Tänk på ditt liv, ditt livspussel. Jobb, familj, barn, trasslande skrivare och kalaspaket som ska köpas men lägg till att färdtjänsten strular och att den gigantiska snöhögen är uppskottad på handikapparkeringen och att ditt lokala gym saknar hiss. Det här är en grupp med en unik livskunskap, hur man tvingar sig fram i ett samhälle som inte alltid är byggt för dig. Antingen så blir man urstark – eller så går man under, säger Hanna Isaksson initiativtagare till podden.

Den 25 januari tar vi den bästa träningstiden i hallen och släpper det första avsnittet. Serien löper fram till 8 mars. Vi hoppas kunna erbjuda en ny, intressant och modig inblick i jämställdhetsarbetet.

 

Extern skribent: Svenska Parasportförbundet

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.