0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

ARBETE / ARBETSFÖRMEDLINGEN / UPPSALA KOMMUN —

 

Att ha ett arbete och en möjlighet att försörja sig själv är en viktig del i integrationen och inkluderingen i samhället. Uppsala kommun satsade därför stort på extratjänster för långtidsarbetslösa och nyanlända under 2017-2018. Satsningen föll mycket väl ut och nu ska 500 nya personer erbjudas en extratjänst under år 2021.

2017 ingick Uppsala kommun och Arbetsförmedlingen en överenskommelse med syfte att ge långtidsarbetslösa och nyanlända en väg in på arbetsmarknaden. 

Det ledde till att 700 individer under 2017-2018 anställdes på en extratjänst. Satsningen blev framgångsrik. Drygt 70 procent av de som tog del av insatsen och arbetade på en extratjänst försörjer sig idag själva.

– Vår politiska vision är att alla barn ska ha förebilder och få uppleva att deras föräldrar går till ett jobb. Det är viktigt att känna sig behövd på arbetsmarknaden och kunna försörja sig själv för att leva ett självständigt liv. Vårt mål är att allt vi gör ska leda till att fler Uppsalabor kan försörja sig långsiktigt, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Ett bra samarbete

Enligt överenskommelsen är det Arbetsförmedlingen som anvisar och beslutar om extratjänster, men det är kommunens förvaltningar som väljer vilka personer de tar emot i verksamheten.

– Vi har ett bra samarbete med Uppsala kommun och är väldigt glada över att de har möjlighet att ta emot så många på extratjänster under det kommande året. I och med krisen på arbetsmarknaden, till följd av pandemin, blir satsningar som denna än viktigare för att fler ska komma ut i arbete och studier, säger Emelie Preinitz, chef för Arbetsförmedlingen Uppsala län.

Möjlighet att få en referens

– Vi har mycket positiva erfarenheter av extratjänster och vårt tidigare samarbete med Arbetsförmedlingen. Extratjänster ger långtidsarbetslösa och nyanlända möjlighet att bidra med sin kompetens på en arbetsplats och få en referens. De som har behov kan även kombinera med studier och träna svenska i ett socialt sammanhang, säger Lena Winterbom, direktör arbetsmarknadsförvaltningen.

En extratjänstanställning pågår under ett år. I Uppsala ska individer i extratjänst erbjudas möjlighet att kombinera sitt arbete med studier i svenska, något som varit lyckat tidigare. 

Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.