0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

SAMARBETE / UTBILDNING / SIGTUNA KOMMUN —

 

Sigtuna kommun och Uppsala universitet har ingått partnerskap. Förhoppningen är att det ska bli en fruktsam och långvarig relation och att nya idéer och kunskaper föds.

 

En av de som arbetat fram avtalet om partnerskapet är Per Persson, utvecklingsledare på barn- och ungdomsförvaltningen i Sigtuna kommun.

– De första partnerstudenterna har redan varit hos oss under höstterminen, berättar han.

Det nya partnerskapet innebär nämligen att många av de studenter som går lärarutbildningen på Uppsala universitet kommer att göra sin praktik i någon av Sigtuna kommuns förskolor, grundskolor eller på Arlandagymnasiet då det i utbildningen ingår att periodvis ha verksamhetsförlagd undervisning.

Lenamaria Berg, som arbetar på S:t Olofs skola, är en av Sigtuna kommuns kontaktlärare. Hon förklarar:

– Skolan är en lärande organisation för alla som befinner sig i den. Som kontaktlärare är jag en länk mellan skola och universitetet, jag handleder och hjälper studenterna men jag får även kontakt med ny forskning som de har med sig från utbildningen och får granskande ögon på det jag håller på med. Vi har ju framtiden i våra klassrum och att få vara med och påverka inte bara elever, utan även de som ska utbilda nya elever i framtiden är ett spännande uppdrag som jag är mycket tacksam över att ha.

 

 

Med partnerskapet är tanken att det även kommer att finnas en samverkan med forskare från universitetet. Skolorna får därmed ett bollplank som utgår ifrån ett vetenskapligt perspektiv när det handlar om kvalitetsarbete och kan exempelvis få hjälp med hur de analyserar resultat, hur de utifrån analysen kan identifiera vad som behövs arbetas mer med och vilka insatser som kan sättas in för att utveckla och förbättra verksamheten.

– Jag har stora om förhoppningar att den här samverkan mellan forskare och pedagoger kommer att vara gynnsam för partnerskolorna – och för kvaliteten i vår verksamhet i stort, säger Per Persson.

 

Fördelarna med partnerskapet är många. Några exempel:

  • De studenter som går ut lärarutbildningen och har gjort sin verksamhetsförlagda undervisning (VFU) i Sigtuna kommun kommer att vara inarbetade i skolorna/kommunen, vilket kommer att underlätta rekrytering av lärare.
  • Lärarstudenterna får en bättre utbildning i och med att de knyts nära en skola/kommun. Eftersom de under samtliga VFU-perioder kommer att vara på samma ställer, kommer de kunna ta del av aktiviteter på skolan som till exempel utvecklingssamtal och bedömarseminarier kring nationella prov, även om dessa inte ligger under deras VFU-period.
  • Genom partnerskapet sker en samverkan mellan forskare och praktiker, där lärarnivå och forskarnivå möts.
  • Utbytet höjer kompetensen och därmed även statusen på skolor och handledare.

 

Uppsala universitet har ingått partnerskap med Sigtuna kommun och ytterligare åtta kommuner, och kommer därmed att placera alla sina lärarstudenter i någon av de nio kommunerna under de perioder som studenterna har sin verksamhetsförlagda undervisning.
Sigtuna kommun har samarbeten även med Stockholms universitet och Södertörns högskola. Båda dessa strävar efter att utveckla sina lärarutbildningar i liknande riktning som Uppsala universitet. Därför finns det goda möjligheter att de flesta av kommunens skolor kommer att få möjlighet att i en mer organiserad form ta emot lärarstudenter på sikt.

Extern skribent: Sigtuna kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.