0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

SJUKVÅRD / CORONAPANDEMIN / AKADEMISKA SJUKHUSET —

 

Akademiska sjukhuset har beslutat att använda krislägesavtal för vissa sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvård och intermediärvård. Detta efter att ha uttömt alla andra möjligheter att klara bemanningen i det ansträngda läget. Avtalet innebär att berörda medarbetare schemaläggs med en längre arbetstid, 48 timmar per vecka.

Med anledning av coronapandemin är personalförsörjningen mycket ansträngd inom slutenvården och behovet av förhöjd vårdnivå för covid-19-patienter är stort samtidigt som behovet av intensiv- och intermediärvård är stort även bland övriga patienter. 

– I nuläget ser vi ingen tendens till minskning av antal patienter som behöver intensivvård och den vården skulle bli mycket svår att bedriva utan att införa krislägesavtalet. Vi behöver säkra att tillräckligt många vårdplatser kan hållas öppna för att möjliggöra att absolut nödvändig vård kan utföras, säger Marianne van Rooijen, tf sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

Arbete pågår nu med att identifiera vilka verksamheter och vilka medarbetare som ska omfattas. Chefer kommer att ta kontakt med berörd personal inom de närmsta dagarna. 

Region Uppsala befinner sig sedan 3 november i förstärkningsläge, den näst högsta beredskapsnivån inom hälso- och sjukvården. Den 30 december beviljade SKR regionens ansökan om krislägesavtal som nu implementeras på Akademiska sjukhuset.

Krislägesavtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte längre gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet, som innebär längre arbetstid och högre lön. Den ordinarie arbetstiden inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar. 

Förutom ordinarie månadslön eller timlön utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Det innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Vid så kallad särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen till 150 procent av lönen per timme. 

Avtalet gäller tillsvidare, men kan aktiveras under maximalt fyra veckor för en medarbetare. Uppföljning av avtalet och arbetstiden kommer att göras av närmaste chef.

Extern skribent: Akademiska sjukhuset (UAS) | 2021-01-04

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.