0 0
Read Time:3 Minute, 50 Second

BROTTSFÖREBYGGANDE / UNGDOMAR —

 

Under 2020 har Uppsala ungdomsjour ökat samverkan med förvaltningar inom kommunen, polisen och frivilligorganisationer, ordnat lovjobb för högstadieelever och utvecklat arbetet med skolmedling. Det har varit ett utmanande och samtidigt utvecklande år.

– Vi har lärt oss mycket om hur vi kan samarbeta i kris det här året. Vi kan göra så mycket mer än vi trodde, säger Hilde Wiberg, enhetschef för Uppsala ungdomsjour.

Uppsala ungdomsjour fungerar som en motor i det trygghetsskapande och förebyggande arbetet för unga som befinner sig i riskzonen för kriminalitet, droger och social oro. Genom sin verksamhet har Ungdomsjouren tentaklerna ute i många sammanhang där unga rör sig. De fångar upp vad som är på gång och samordnar insatser tillsammans med samarbetspartners, både inom kommunen och externa partners som polis och frivilligorganisationer.

Ställt om och stärkt samverkan

Pandemin har inneburit att Ungdomsjouren har behövt ställa om och vara kreativa i hur de samordnar arbetet. Nattvandringar och trygghetsvandringar där alla medverkande tar ansvar för att hålla avstånd, mer uppsökande verksamhet utomhus och walk and talk med polis och kommunala ordningsvakter är exempel på anpassningar.

Trots utmaningarna som pandemin har medfört finns det en mängd exempel på hur Uppsala ungdomsjour har utvecklat sitt arbete under året. Och de har stärkt samverkan med olika förvaltningar inom kommunen och även med polisen och frivilligorganisationer.

– Inför sommaren jobbade vi intensivt över myndighets- och förvaltningsgränserna med att öka tryggheten i ett bostadsområde. Det ledde bland annat till nya fotbollsmål och riktade insatser tillsammans med polis och kommunala ordningsvakter. Nattvandringarna som vi gör med Röda Korset och frivilliga under jul och nyår är ett annat resultat av väl fungerande samverkan, säger Hilde Wiberg.

Ökat tryggheten i områden

Ungdomsjouren har gjort fler insatser med polisen under året. Tillsammans har de bland annat arbetat för att minska otrygghet och brott i olika områden. De använder en metod som heter orsaksanalys som innebär att både polis och Ungdomsjouren är på plats i tre veckor och pratar med unga, personer som bor i området, näringsidkare och föreningar. De samlar ihop synpunkter och förslag och genomför sedan konkreta insatser.

– Brev till föräldrar som informerar om att deras barn befinner sig i ett område där det förekommer social oro och kriminalitet och vad föräldrarna kan göra är ett exempel på en konkret åtgärd. En effekt av arbetet är också att tryggheten bland näringsidkare, boende och andra ökar i och med att de lär känna Ungdomsjouren och polisen och vet vem de kan kontakta om det uppstår social oro eller om brott begås, berättar Hilde Wiberg.

Lovjobb gav många positiva effekter

En grupp elever i årskurs 7 och 8 som befinner sig i riskzonen och bor i socialt utsatta områden fick chans att jobba under sommaren och på höstlovet. Kommunen erbjuder i vanliga fall sommarjobb till elever i årskurs 9. Det är genom satsningen socialarbetare i skolan och ett samarbete med Utbildnings- och jobbcenter i Gottsunda som de unga har fått möjlighet att prova på hur det är att jobba. Socialarbetarna har knutit kontakt med arbetsgivare och har haft nära kontakt med både arbetsplatserna och ungdomarna under lovjobbsperioden.

– Det har varit ett väldigt lyckat och roligt arbete som har gett många positiva effekter. Socialarbetarna i skolan har varit motorer och byggt relationer till unga som befinner sig i riskzonen och deras vårdnadshavare. Det är en bra och förebyggande grund. Både ungdomarna och deras vårdnadshavare vet nu att de kan vända sig till oss, att vi kan hjälpa till. Ungdomarna har också varit mer motiverade när de kommit tillbaka i skolan, säger Hilde Wiberg.

Förebyggt brott genom skolmedling

Under 2020 har Ungdomsjouren börjat arbeta med skolmedling, för att få till snabbare insatser när unga gärningspersoner begått brott i eller i anslutning till skolan. Målet är att gärningspersonen inte ska begå fler brott och att den brottsutsatte inte ska hämnas. Vid skolmedling samtalar Ungdomsjouren enskilt med både gärningspersonen och den brottsutsatte. Parterna får också möjlighet att träffas och prata om det som hänt. Gärningspersonen kan sätta ord på vad som hänt och förklara sig och den som utsatts för brottet kan få upprättelse.

– Skolmedling är brottsförebyggande eftersom det minskar risken för att gärningspersonen begår nya brott. Medlingen minskar också sannolikheten för att den brottsutsatte ska hämnas, konstaterar Hilde Wiberg.

Arbetet fortsätter 2021

På frågan om hur Uppsala ungdomsjours arbete kommer att se ut 2021 svarar Hilde Wiberg:

– Jag tror vi har ett närmare samarbete internt inom socialtjänsten och att vi arbetar ännu mer med gemensamma riktade insatser där många aktörer deltar. Jag är glad att ha Ungdomsjouren som plattform att jobba utifrån. Vi har tentakler ute i så många olika verksamheter.

Extern skribent: Uppsala kommun | 2020-12-28

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.