0 0
Read Time:3 Minute, 17 Second

MOBILDATA / GLOBALT / SJUKVÅRD —

 

Att använda mobildata för att utveckla sjukvårdssystem och hjälpa låginkomstländer att bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som Sida har beslutat om. Tillsammans med teknikjättarna Google och Microsoft samt utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.

Sida har i december beslutat om två nya digitaliseringsstöd på totalt 185 miljoner under fyra år till Världsbankens nya fond Digital Development Partnership (DDP) och organisationen Digital Impact Alliance (Dial) som ska bidra till hållbar ekonomisk utveckling.

Digitaliseringen ska skapa förutsättningar för fattigdomsbekämpning och undvika att utvecklingsländer hamnar på efterkälken i den digitala utvecklingen, vilket skulle kunna leda till ytterligare marginalisering.

– Dial hjälper exempelvis låg- och medelinkomstländer att använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och att upphandla teknik inom den offentliga sektorn. Världsbanksfonden DDP riktar stöd till utvecklingsländer att utveckla digitala samhällstjänster och att stärka medborgarnas digitala färdigheter för att ta sig ur fattigdom, säger Carl Elmstam, metod- och ämnesföreträdare för digitalisering i biståndet på Sida.

Trots att en betydande andel av mänskligheten har tillgång till grundförutsättningar som elektricitet och mobiltäckning hindras ändå miljarder från att dra nytta av digitala tjänster. Bland de största hindren finns kostnad, kunskaper, brist på relevanta tjänster och oro över säkerheten. Kvinnor och människor utanför städer är uppkopplade i betydligt lägre grad än andra grupper.

Båda Dial och DDP arbetar för att skapa förutsättningar för digitalisering och större tillgång till information samt bidrar till fattigdomsminskning och ökad välfärd i utvecklingsländer. Fokus är på de mest marginaliserade i låginkomstländer under parollen ”uppkoppling åt alla”.

Båda stöden ska bidra till regeringens strategi Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling och dess mål om förbättrad tillgång till och ökad användning av öppen, säker och fri informations- och kommunikationsteknologi.

– Ett uppkopplat och digitaliserat samhälle har bättre förutsättningar att nå biståndsmålen finansiell inkludering, handel, privatsektorutveckling, sociala trygghetssystem, sysselsättning och ekonomisk egenmakt för kvinnor, säger Carl Elmstam.

 

Om Världsbanksfonden Digital Development Partnership (DDP)

Digital Development Partnership:

  • Hjälper länder göra internet tillgängligt för hela befolkningen. Tillgång till information, digitala finansiella tjänster och digital teknologi är viktiga förutsättningar för att öka och förbättra fattiga människors möjligheter till att kunna göra olika val.
  • Hjälper länder att stärka medborgarnas digitala färdigheter att kunna utnyttja digitala tjänster och möjligheter för att göra bättre val och ha tillgång till priser, marknader, sjukvård och jobbmöjligheter vilket hjälper människor att ta sig ur fattigdom.
  • Stödjer länders regeringar med att utveckla digitala infrastruktur för att tillhandahålla och administrera samhällstjänster som sjukvård, skatter, finansiella frågor och sociala skyddsnät.
  • Ger ett riktat stöd till utvecklingsländer när de tar lån från Världsbanken för digital utveckling. DDP har bidragit med kunskap och råd till lån och investeringar som i dagsläget uppgår till 5,5 miljarder USD.
  • Har både privata och offentliga partners; förutom Sverige också Google, Danmark, Finland, GSMA, Japan, Korea, Microsoft och Storbritannien.

Sidas nya stöd uppgår till 60 miljoner kronor under fyra år (2020–2023).

Om organisationen Digital Impact Alliance – Dial

Digital Impact Alliance:

  • Är en oberoende aktör vars arbetsmodell är att testa och bekräfta en idé eller teori som de sedan tillgängliggör för andra att arbeta utifrån
  • Har identifierat hinder för effektiv digital utveckling, och har tagit fram arbetsmetoder och standarder för att undanröja dessa hinder. Dessa har fått stor spridning och har bidragit till större samordning bland andra utvecklingsaktörer.
  • Bidrar till att beslutsfattare använder mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns
  • Bidrar till att stärka kompetensen och förutsättningarna för inköp och upphandling av teknik i låg- och medelinkomstländer, då den nödvändiga kompetensen ofta saknas inom den offentliga sektorn för hur upphandling och teknik bäst kan användas för positiv förändring

Sida var 2015 med och skapade Dial och organisationen går nu in i en andra fas. Sidas nya stöd uppgår till 125,5 miljoner kronor under fyra år (2020–2023).

Extern skribent: Sveriges biståndsmyndighet – Sida

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.