0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

SARS-COV2-PANDEMIN / REGION UPPSALA —

 

Igår (söndagen 27 december) inleddes vaccinationen mot covid-19 i Uppsala län. Först ut att vaccineras var Bruno Mörk, 84 år, från Uppsala.

– Jag hoppas att alla ställer upp och vaccinerar sig. Sticket känns knappast, sade Bruno Mörk.

Det har gått tio månader sedan det första fallet av covid-19 i Uppsala län, den 27 februari. Det blev början på den pandemi som fortfarande pågår.

– Under hela året har samhället försökt att stoppa smittspridningen genom rådgivning, information, provtagning och smittspårning. Men vaccinet har ändrat hela kartan, det är en vetenskaplig och medicinsk triumf. Nu finns det äntligen en möjlighet att få stopp på den här situationen. Det känns stort att vi är igång, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

De 200 doserna i den första leveransen kommer nu inom loppet av ett par dagar att ges till patienter i prioriterade grupper som vårdas på Akademiska sjukhuset eller befinner sig på ett äldreboende. Men redan under veckan väntas ytterligare leveranser.

– Vi kommer att få knappt 3 000 doser i veckan. Det kommer snabbt att göra stor skillnad, där de allra sköraste får skydd. Senast i mitten av januari räknar vi med att alla som bor på något av länets äldreboenden ska ha fått vaccinera sig en första gång. säger Anna Gillman.

Därefter kommer i tur och ordning de prioriterade grupperna att vaccineras. Sist kommer turen till den breda allmänheten, personer mellan 18 och 69 år som inte tillhör någon riskgrupp eller arbetar inom vård och omsorg. Detta förväntas, beroende på leveranserna av vaccin, ske någon gång i slutet av mars eller början av april.

– Det gäller att vi får en bred uppslutning. Det är en förutsättning för att vi ska få stopp på smittspridningen och kunna återgå till ett mer normalt liv. Det räcker inte att riskgrupperna skyddas. Alla behöver ta sitt ansvar, avslutar Anna Gillman.

Extern skribent: Region Uppsala | 2020-12-27

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.