0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

TIPS & RÅD / TRADITIONER / SPANSKA TURISTBYRÅN —

 

Juletid i Spanien förknippas med många matseder och traditioner. Restauranger och saluhallar erbjuder ett stort utbud av diverse delikatesser. Här presenterar vi fem mattraditioner för en riktig spansk jul.

Rostade kastanjer
En papelón är en pappersstrut fylld med nyrostade kastanjer. Så här års finns det många grillstånd där det rostas och säljs kastanjer och folk gillar att köpa en papelón för smakens skull och för att hålla värmen. Lukten från kastanjer och sötpotatis sprider sig varmt och gemytligt över gator och torg.

Julmiddagar
I Spanien brukar julmiddagar börja med lite tapas. Serranoskinka, olika ostar, havskonserver och skaldjur hör till de mest klassiska rätterna. Efter tapasen serveras förrätten som ofta är en soppa. Puchero i Andalusien, escudella i Katalonien, vitlökssoppa i Kastiljen-La Mancha, öringsoppa i Kastiljen-León och mandelkräm på Balearerna, bland andra.

Huvudrätten är ofta en kött- eller fiskrätt: lammstek, spädgrisstek och kalvstek (helst tillrädda i vedugn). Serveras det fisk är det ofta fläckpagell och havsaborre som står på menyn.

Julgodis
När huvudrätten är avklarad och man har fört bort tallrikarna fylls borden med sötsaker för att ackompanjera långa och livliga samtal. Varje region har sina egna specialliteter men turrón, mazapán (marsipanbakelse) och mantecados (mördegskakor) är självklara i de flesta hem. På trettondagen äter enligt traditionen roscón de reyes. Inuti bakelsen finns en liten leksagsfigur inbakad och den som får den får extra god tur det kommande året. I Spanien får barnen julklapparna på trettondagen då Reyes Magos (de tre visemännen) kommer med gåvor. 

Skål med cava
Det typiska mousserande vita vinet cava är juldrycken framför alla andra i Spanien. Ingen julafton, julmiddag och framför allt ingen nyårsafton utan cava! När man skålar säger man salud! eller chinchín! men just på nyårsafton ska man säga Feliz Ano Nuevo!

Lyckans 12 druvor
När klockan slår tolv på nyårsafton äter man 12 druvor precis när klockan börjar slå de tolv slagen. Hinner man äta alla tolv druvor innan det tolfte slaget får man garanterat god tur under det nya året. Om man inte vill sitta hemma framför tv:n har alla städer någon centralt belägen plats där folk samlas för att välkommna det nya året. Mest typiskt är att fira vid Madrids Puerta del Sol. Därifrån sänds även stora tv-sändningar så att hela landet kan följa medräkningen när klockan börjar slå, vilket är mycket uppskattat!

Feliz Navidad och Feliz Año Nuevo!

 

Extern skribent: Spanska Turistbyrån

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.