0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

CORONAPANDEMIN / UPPSALA KOMMUN —

 

Uppsala kommun inför ytterligare begränsningar i flera verksamheter för att begränsa risken för smittspridning av covid-19. Flera åtgärder syftar till att undvika att människor samlas.

Med anledning av de nya nationella restriktionerna mot smittspridning av covid-19 som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade fredag 18 december, har Uppsala kommuns krisledningsnämnd under måndag 21 december fattat beslut om ytterligare begränsningar i kommunens verksamheter. Regeringen har bland annat uppmanat kommuner att omedelbart stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig.

Fler verksamheter stänger eller gör uppehåll
För Uppsala gäller det bland annat att samtliga lokaler för museer, bibliotek, scener och kulturhus som drivs av kommunen är stängda. Samtliga fritidsgårdar håller stängt, liksom badhus och bibliotek. Kommunens öppna förskolor och träffpunkter för äldre gör uppehåll.

– Det här är inte ett lätt beslut att ta men nu måste vi göra mer. Vården är rejält ansträngd och vi behöver minska risken för att människor samlas, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande.

Utredning om utomhusanläggningar
Andra områden som påverkas av skärpta restriktioner är uthyrning av kommunens lokaler och anläggningar för idrott med undantag för elitidrott. Kommunen samarbetar med regionens smittskyddsenhet och idrottsföreningar med en analys av hur uthyrning av utomhusanläggningar kan genomföras säkert. Samtliga arbetsmarknadsinsatser gör också uppehåll.

– För alla individer i vårt samhälle har pandemin medfört stora påfrestningar. Det är därför viktigt att fysisk aktivitet uppmuntras för att stärka både den fysiska och psykiska hälsan. Istället för att stänga uteanläggningar ska de tillgängliggöras så att fler Uppsalabor kan utöva spontanidrott, ta en promenad eller åka till friluftsområden, säger Mohamad Hassan (L), krisledningsnämndens 1:e vice ordförande.

Färre situationer där smitta kan spridas
Samtliga verksamheter i Uppsala kommun som nu utretts har tidigare vidtagit åtgärder för att minska risken för smitta, exempelvis begränsningar i besöksantal, avståndsmarkeringar, särskilda öppettider, digitala alternativ, åldersbegränsningar med mera. Målsättningen med ytterligare skärpningar är att färre människor ska röra sig i samhället. Åtgärderna kan därmed att bidra till färre situationer där smitta kan spridas.

– Vi bär alla ett ansvar för att minska smittspridningen. De beslut vi fattar idag kommer att ha betydelse för hur morgondagen ser ut. Inför, under och efter julhelgen är det viktigt att vi håller avstånd, undviker folksamlingar och håller en god handhygien, säger Fredrik Ahlstedt (M), krisledningsnämndens 2:e vice ordförande.

De skärpta restriktionerna för de kommunala verksamheterna ska omprövas senast den 25 januari vid krisledningsnämndens nästa möte.
Krisledningsnämnden kan fatta beslut för all verksamhet i kommunen vid ett krisläge för att snabbt kunna införa åtgärder vid extraordinära händelser. I Uppsala kommun motsvaras krisledningsnämnden huvudsakligen av ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.