0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

UPPSALA / SENIOR / REGION UPPSALA —

 

(Insändare):
Vi i blågröna styret gör en stor satsning på att öka kvaliteten, tryggheten och kontinuiteten i vården för våra äldre i Uppsala län. I början av nästa år startar vi upp de första äldremottagningarna som har till uppdrag att ta ett helhetsgrepp om äldres hälsa. Inspirationen kommer från Region Östergötland som bedrivit äldremottagningar under ett par års tid och sett markanta förbättringar. Antalet vårddagar i slutenvården har minskat med 17 procent, utan att antalet besök i primärvården har ökat.

Målgruppen är äldre personer, 75 år och uppåt med komplexa vårdbehov som i framtiden riskerar att få ett ökat vårdbehov. Patienterna som identifieras erbjuds en kontaktsjuksköterska, som tillsammans med ansvarig läkare och andra aktörer, till exempel den kommunala hemsjukvården, upprättar en vårdplan för varje patient.

Det är viktigt med multiprofessionell kompetens så att rätt insatser kan sättas in i ett tidigt skede. Tanken är att kunna bedöma patienterna utifrån ett helhetsperspektiv, sett till medicinsk bedömning och läkemedel, men också näringsstatus, fysisk och social aktivitet, livskvalitet, social situation – hela tiden med fokus på varje individs egna behov.

Nu arbetar vi i Region Uppsala med att identifiera målgrupper och utformning för våra mottagningar. I det arbetet har vi dialog både med intresseorganisationer och med våra vårdgivare.

Vi vet att det finns ett stort intresse hos vårdcentraler, både privata och offentliga, att utveckla arbetsformer för att bättre möta behoven hos målgruppen sköra äldre patienter. Genom införande av äldremottagningar vill vi stärka ett förbättrat bemötande, göra det enklare att nå en vårdcentral via ett telefonnummer utan knappval, och ge ett bättre helhetsgrepp i vården av våra sköra äldre i Region Uppsala.

Signerat:
Malena Ranch, ordförande i vårdstyrelsen (MP)
Malin Sjöberg Högrell, ordförande i sjukhusstyrelsen (L)

Extern skribent: Miljöpartiet och Liberalerna i Region Uppsala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.