0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

KULTUR / STOCKHOLMS AUKTIONSVERK —

Just nu visas ett nyupptäckt verk föreställande en av Bauers mest ikoniska karaktärer hos Stockholms Auktionsverk. Den 9 december säljs målningen Prinsessan och Trollen på auktion.

John Bauers alltför korta liv och konstnärskap är väl dokumenterat genom hans egna bokverk och illustrationer, en mängd utställningar samt otaliga biografier och böcker. Just nu är han dessutom aktuell i en utställning på Waldemarsudde. Att Stockholms Auktionsverk nu får chansen att sälja ett nyupptäckt verk föreställande en av Bauers mest ikoniska karaktärer är därför närmast sensationellt.

1800-talets urbanisering och nya teknologi innebar en förändrad inställning till människans livsstil och en längtan till naturen. Detta, tillsammans med ett nytt förhållningssätt till barns utveckling och tryckteknikens expansion medförde en blomstring av barnlitteraturen, där John Bauer kom att spela en avgörande roll. Bauers trolska sagovärld har sedan dess trollbundit sin publik. Genom sina omisskännliga illustrationer till bokserien Bland Tomtar och Troll kom han att skapa sinnebilden av den besjälade sagoskogen, och för alltid bli Sveriges mest folkkäre trolltecknare.

Kring 1910-talets början skapade Bauer några av sina mest älskade karaktärer, såsom prinsessan Tuvstarr och trollpojken Humpe. Den aktuella målningen innehåller alla ingredienser som man eftersöker i en Bauermålning. Här finns urskogens förtätade stämningsläge, de knotiga rötterna och stoiska trädstammarna som ramar in bildytan, troll som med sina krumma ryggar, knöliga ansikten och förvridna armar och händer ser ut att resa sig direkt ur den mossbelupna marken. I centrum står dock den späda lilla prinsessan, som med fötterna motvilligt spjärnar emot medan trollen beslutsamt för bort henne. Det ljuslockiga håret som skymmer hennes ansikte och den juvelbeprydda kronan gör att hon nästan framstår som självlysande. Strax bakom henne skymtar Humpe, som med pigga ögon möter betraktarens blick.

John Bauer led konstant av prestationsångest och ett sökanden efter en konstnärlig identitet. Efter flera års framgångar som sagoillustratör ville han i mitten av 1915-talet fjättra sig från sina bojor och prova nya konstnärliga vägar. Kring 1916–17 kom han dock att samla några av hans mest kända motiv, såsom Moderskärlek och Rottrollen, med sonen Putte förvandlad till en naken prins omgiven av troll, till 4 litografier.

Målningen Prinsessan och Trollen målades med stor sannolikhet samtidigt som de övriga fyra verken, och troligtvis är denna målning en förlaga till ett femte litografiskt verk som aldrig kom att utföras. Målningen har aldrig tidigare visats upp för allmänheten och det är med stor förväntan som Stockholms Auktionsverk under den pågående visningen på Nybrogatan 32 (3-8 december) presenterar den för konstpubliken.

Läs mer om tavlan Prinsessan och Trollen på Stockholm Auktionsverks webbsida via den här länken.

Extern skribent: Stockholms Auktionsverk

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.