0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

COVID-19 / UPPSALA KOMMUN / LÄRARNAS RIKSFÖRBUND—

Uppsala kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och inför fjärr- och distansundervisning på alla kommunala gymnasieskolor resten av höstterminen från och med måndag 7 december.

Beslutet är det senaste i raden av åtgärder i Uppsala för att minska smittspridningen av covid-19 i samhället.

– Såväl elever som lärare har redan gjort stora uppoffringar under pandemin för att stoppa smittspridningen, men naturligtvis följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ställer från och med måndag om till distansundervisning. Vi hoppas att samhällets åtgärder nu får effekt så att vi kan få tillbaka alla elever till klassrummen igen under vårterminen, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Nationella prov och examinationer får genomföras för elever som är friska och inte har symptom. Elever som är sjuka och har symptom måste erbjudas andra tillfällen att visa sina kunskaper. Elever som är ute på praktik får slutföra sin praktik (APL) om inte arbetsplatsen beslutar annat.

– Det här är inget förlängt jullov, utan skolarbetet fortsätter hemifrån hela terminen ut. Tänk också på att hålla distans och att umgås smittsäkert på fritiden, säger Christine Kastner Johnson, chef för den kommunala gymnasieskolan.

Uppsalas undantag från distansundervisning

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att skolorna gör undantag för elever på introduktionsprogram och annan undervisning där distansundervisning fungerar dåligt.

Uppsala kommun kommer därför göra undantag för följande undervisning som fortsätter i skolans lokaler:

  • Uppsala yrkesgymnasium Jälla: Elever på introduktionsprogram och praktiska moment på de nationella programmen.
  • Uppsala yrkesgymnasium Ekeby: Handledning för elever på introduktionsprogram och praktiska moment på de nationella programmen.
  • Lundellska skolan: Resursenheten och språkintroduktion.
  • Celsiusskolan: Språkintroduktion. (Obs! Specialidrott ställs in).
  • Fyrisskolan: Språkintroduktion och praktiska moment på teknikprogrammet och T4.
  • Ellen Fries gymnasium: Elever på introduktionsprogram.
  • Uppsala estetiska gymnasium: Elever på introduktionsprogram.
  • Rosendalsgymnasiet: Elever på introduktionsprogram.
  • Katedralskolan: Elever på introduktionsprogram. (Obs! Mottagning för nyanlända tar uppehåll).

Gäller inte gymnasiesärskolan

Gymnasiesärskolan omfattas inte av Folkhälsomyndighetens nya rekommendation och kommer inte att övergå till distansundervisning.

 

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén om beslutet att stänga ned gymnasieskolorna:

– Det fanns inget alternativ till beslutet mot bakgrund av den smittspridning som nu förekommer bland äldre elever. Men det finns också en utbredd oro inom grundskolan särskilt på grundskolans högstadium. Där måste riskbedömningar omedelbart genomföras och all undervisning i trånga lokaler snabbavvecklas. All verksamhet som kan ske från hemmet ska i detta läge också ske från hemmet, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén och fortsätter:

– Distansundervisning leder till ökad arbetsbelastning för en redan hårt pressad lärarkår som nu återigen får göra om sin planering och anpassa sig efter nya krav. Hur lärarna än sliter så vet vi att det kommer att leda till att vårens kunskapstapp nu byggs på ytterligare. Då uppskattade vi det till drygt fem miljarder. Nu blir det ännu större. Var finns kompensationen för detta och när får skolan sin tilläggsbudget? frågar Åsa Fahlén.

Extern skribent: Uppsala kommun / Lärarnas Riksförbund

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.