0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

KROPP & HÄLSA / VÄRLDSHÄLSOORGANISATIONEN / (FHM) —

Närmare 5 miljoner liv dödsfall skulle kunna undvikas om jordens befolkning var mer fysiskt aktiv. Nu när många är begränsade p.g.a. coronapandemin har Världshälsoorganisationen (WHO) idag lanserat riktlinjer för fysisk aktivitet.

Organisationen betonar i sina riktlinjer vikten av att alla, oavsett ålder och färdigheter, kan vara fysiskt aktiva och att all sorts rörelse räknas.

WHO:s nya riktlinjer rekommenderar minst 150 till 300 minuter av, allt i från måttlig till mer ansträngande träning, per vecka för vuxna – inklusive människor med kroniska sjukdomar och handikapp. För minderåriga och barn rekommenderar organisationen cirka 60 minuter.

Läs hela texten på WHO:s webbsida (engelska).

Arbetet med de nya riktlinjerna ingår i WHO:s globala handlingsplan för fysisk aktivitet 2018–2030. Folkhälsomyndigheten har deltagit i revideringsprocessen utifrån sin roll som nationell samordnande myndighet för fysisk aktivitet. Myndigheten ingår också i ett nordiskt samarbete för att översätta WHO:s riktlinjer till nordiska förhållanden. Under våren 2021 lanserar Folkhälsomyndigheten för första gången svenska riktlinjer för fysisk aktivitet och minskat långvarigt sittande, och tanken är att dessa riktlinjer införs för att utgöra ett stöd i befintliga verksamheter som arbetar med fysisk aktivitet. Det kan till exempel röra sig om verksamheter inom hälso-och sjukvård, skola och inom arbetslivet.

– Riktlinjer i sig ger inte mer rörelse eller mindre sittande, men är ett viktigt steg i nationell samordning och kan ge stöd i det regionala och lokala arbetet. För arbetet med att ta fram och införa svenska riktlinjer för vi därför dialog med en rad andra myndigheter och organisationer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

_________________________________________________
UMLN Redaktion / Folkhälsomyndigheten (FHM)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.