0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

DJURSKYDD / LÄNSSTYRELSEN I C-LÄN —

Trots att Kemikalie­inspektionen tidigare skärpt användningsvillkoren för musmedel med ämnet alfakloralos, fortsätter de få in rapporter om förgiftade katter. Orsaken tros vara att medlet fortfarande används olagligt.

Förgiftningar med alfakloralos kan orsaka katter svårt lidande eller död. Musmedel med alfakloralos har tidigare fått användas av privatpersoner, men sedan december 2019 får medlet bara användas yrkesmässigt med särskilt tillstånd. Trots detta, ser veterinärer nu att ämnet fortsätter att orsaka förgiftningsfall.

– Om man som privatperson har kvar musmedel som innehåller alfakloralos ska man absolut inte använda det på egen hand. Husdjur kan bli allvarligt sjuka och mot just denna substans finns inget bra motmedel, säger Lena Malm, länsveterinär på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Den som misstänker att ens husdjur har blivit förgiftat ska genast kontakta veterinär.

– Det en veterinär kan göra när ett husdjur fått i sig alfakloralos är att behandla symtomen och understödja med livsuppehållande behandling, säger Lena Malm.


Kemikalie­inspektionens skärpta regler från 2019 innebär att musmedel med alfakloralos inte får användas i miljöer där katter förväntas förekomma. Döda möss som hittas måste också samlas in. Musmedlen får inte heller lagras av privatpersoner eller yrkesmässiga användare utan särskilt tillstånd, vilket även gäller om medlen har köpts in från andra länder.

Men de nya reglerna verkar inte ha nått ut till alla och orsaken till att förgiftningsfall av katter fortsätter, tros vara att privatpersoner eller yrkesmässiga användare utan särskilt tillstånd, har fortsatt att använda produkterna olagligt.

– Har man problem med råttor och möss rekommenderar jag att man anlitar en kunnig firma som vet vilka beteenden möss och råttor har och vilka bekämpnings­metoder som fungerar i olika miljöer. Ett annat viktigt steg för att förebygga problem med råttor och möss är att se över miljön där de finns och ta bort faktorer som gör att de trivs, avslutar Länsveterinär Lena Malm.

___________________________________________________
Extern skribent: Länsstyrelsen i Uppsala län | 2020-11-26

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.