0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

VÅLD / KRIMINALITET / PRO —

Coronapandemin har påverkat vårt samhälle på ett sällan skådat sätt. En mycket allvarlig konsekvens av de restriktioner som införts för att minska smittspridningen är att mäns våld mot kvinnor har ökat. Med anledning av internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor som infaller idag, den 25 november, vill PRO särskilt lyfta frågan om våld mot äldre kvinnor.

– Våld mot äldre kvinnor är ett dolt samhällsproblem. Brist på kunskap och förutfattade meningar försvårar för utsatta kvinnor att få den hjälp de har rätt till. Det behövs ett rejält kunskapslyft för att samhället ska kunna ge det stöd som förväntas, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Våld mot äldre kvinnor kan se mycket olika ut. Ofta är det partnern eller en före detta partner som står för våldet, men det kan också vara andra anhöriga eller personal som ska ge vård, stöd och service. I våldet mot äldre kvinnor ingår allt från misshandel, hot och sexuella övergrepp till kränkningar i ord, att tvingas titta på pornografi, emotionell utpressning, isolering samt ekonomiskt utnyttjande.

– Det är oerhört viktigt att samhället tar den här frågan på allvar så att vi lär oss att upptäcka våldet. Relevanta yrkesgrupper inom till exempel hälso- och sjukvården, och rättsväsendet behöver mer kunskap. Våldet går inte i pension, säger Christina Tallberg.

____________________________________________
Extern skribent: PRO – Pensionärernas Riksorganisation

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.