0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

SARS-COV2-PANDEMIN / UPPSALA KOMMUN —

Fredrik Blomqvist arbetar på dagverksamheten Klubb Orstenen som Silviasyster och samordnare. För att hålla avstånd ger personalen mindre handgriplig hjälp under coronapandemin. Det har gjort att flera äldre personer med demenssjukdomar har lärt sig att göra mer på egen hand.

Sedan mitten av april anpassar dagverksamheterna 65+ sin verksamhet av smittskyddsskäl, eftersom målgruppen för verksamheten är äldre med en demenssjukdom. Det är en uttalad riskgrupp. I våras stängde de sina lokaler. Då åkte personalen från dagverksamheten Klubb Orstenen i stället ut till sina gäster. De gick, cyklade och åkte buss eller privat bil för att kunna hjälpa så många som möjligt och för att avlasta närstående. Varje enskild dagverksamhet hade en egen lösning.

Sedan början av september är dagverksamheten tillbaka i sina lokaler igen. Anledningen till att den öppnade var att det nu finns mer kunskap om hur smittspridningen kan förhindras. Dessutom behövde närstående mer avlastning och flera av gästerna behövde mer stimulans i vardagen.

Verksamheten på Klubb Orstenen är öppen till hälften.

– Vi har minskat våra grupper. Hälften av grupperna kommer varje dag, säger Fredrik Blomqvist (bilden nedan), Silviasyster och samordnare.

I stället för totalt fjorton personer kommer nu sju personer per dag. De är fördelade på två avdelningar. Det gör det lättare att kunna hålla det avstånd som rekommendationerna säger för att förhindra smittspridning.


De nya rutinerna fortsätter

Verksamheten innebär en möjlighet till social samvaro för gästerna och ger ett tillfälle till fysisk aktivitet.

Det finns saker som görs på ett annorlunda sätt nu som personalen vill ta med sig i det framtida arbetet. Alla som kommer får till exempel gå in på toaletten och tvätta händerna det första de gör. Det är en rutin som alla vill fortsätta med.

– Och eftersom vi ska hålla avstånd till varandra har vi som personal arbetat mycket mer med händerna på ryggen. Det har gjort våra gäster mer självgående. De har fått klara av vissa saker som vi gjorde åt dem förut, som att hänga upp jackan på en galge. Låt det ta lite tid så fixar de i regel saker. Efter ett par veckor går det lite fortare. Vi behöver bara ge instruktioner till slut.

Något annat som är förändrat är att de inte längre gör utflykter med buss. Fredrik Blomqvist och hans kollegor arbetar annars ungefär som vanligt för att de äldre ska känna sig lugna och trygga. Gästerna reagerar inte särskilt på förändringarna. Oron ligger kanske mer hos närstående. De har uttryckt att det känns tryggt att lämna sina anhöriga på dagverksamheten, efter att personalen har förklarat vilka rutiner de har och hur de går tillväga.

– För våra gäster handlar oron om varför vi är så få, och då får vi försöka förklara det. Sedan märker de ju att vi är på dem om att tvätta händerna oftare och att hålla avstånd till varandra. De har mycket frågor om själva viruset, men det försöker vi hålla ganska kort och prata om eller göra något annat i stället.

(Genrebild)

Vill öppna fullt ut igen

Den nya vardagen har inte blivit en självklarhet för de personer som arbetar på Klubb Orstenen, även om pandemin har pågått länge.

– Nej, det kan jag inte säga. Vi vill ju öppna fullt ut.

Dagverksamheterna är inte lika varandra, så de hittar lite olika lösningar på problem som uppstår.

– Vi delar information och diskuterar hela tiden olika lösningar.


Fakta om dagverksamheterna

I Uppsala kommun finns det dagverksamhet för äldre personer med en demenssjukdom på nio platser: Klubb Orstenen, Balder, Blomman, Dalstugan, Eken, Källan, Solsidan, Tunagården och Västgötahörnet. Där arbetar bland annat Silviasystrar, undersköterskor som är specialister på demensvård.

Dagverksamheten är till för personer som lever med en demenssjukdom, som har haft stroke eller som har behov av fysisk aktivitet. Insatsen är biståndsbedömd. För att få komma måste deltagarna ha fått ett beslut om rätt till insats från sin biståndshandläggare.

Sedan 14 maj använder all personal i kommunen visir vid ansiktsnära vård- och omsorgsarbete.

_____________________________________
Extern skribent: Uppsala kommun | 2020-11-11

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.