0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

SARS-COV2-PANDEMIN / (UAS) —

Hur upplever nyblivna föräldrar en separation från sitt nyfödda barn i samband med coronapandemin? Det är fokus för en forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset.

– I ett första steg kommer vi att intervjua föräldrar som separerats från sitt nyfödda barn vid förlossningskliniker i Mellansverige. I ett större projekt kommer vi även att studera effekter på barnen och vårdpersonal. Förhoppningen är att ny kunskap ska bidra till att förbättra omvårdnaden av föräldrar och barn som behöver separeras under nyföddhetsperioden, säger Maria Grandahl, specialistsjuksköterska och docent vid Akademiska sjukhuset/ Uppsala universitet.

Att nyfödda skiljs från föräldrar på förlossning- och BB-avdelning är ovanligt. Under coronapandemin har dock nya rutiner införts som innebär att föräldrar med bekräftad covidinfektion isoleras. En annan förändring är att endast en och samma medföljande får närvara under förlossningen och att den medföljande ska vara frisk utan förkylnings- eller andra symtom. Sedan oktober, då pandemin tog ny fart, är dessutom regeln att personen endast får vistas i patientrummet.

Nya riktlinjer för neonatalvården
Under våren 2020 infördes nya nationella riktlinjer som slog fast att nyfödda som behöver neonatal hjärt- lungräddning (HLR) eller vård på neonatalavdelning ska separeras från sina föräldrar omedelbart efter förlossningen om dessa är infekterade med covid-19. Detta för att hålla barnet smittfritt och därigenom skydda andra barn samt personalen inom neonatalvården. Barnet vårdas därefter tillsammans med en frisk partner eller annan person som föräldrarna utser.

Enligt FN:s barnkonvention, som är svensk lag sedan januari i år, ska barnets bästa alltid beaktas. Barnet har rätt att vara nära sina föräldrar och ska inte skiljas från dem om det inte finns synnerliga skäl.

– Det saknas idag data om hur många barn som under kortare eller längre tid separerats från sina föräldrar på grund av att den ena eller båda haft covid-19. Målet inom neonatalvården i Sverige är att inga nyfödda barn ska skiljas från sina föräldrar om det inte finns synnerliga skäl, understryker Maria Grandahl.

__________________________________________________
Extern skribent: Uppsala Akademiska sjukhus (UAS) | 2020-11-11 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.