0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

FÖREBYGGANDE / BAKTERIELL INFEKTION / FHM —

Pneumokocker är bakterier som kan orsaka allvarliga infektioner som till exempel lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Personer som är 65 år och äldre, personer med nedsatt immunförsvar eller med vissa kroniska sjukdomar har en ökad risk för att få allvarlig pneumokocksjukdom och rekommenderas därför att vaccinera sig.

Vaccinationen sker på ett säkert sätt

För de flesta riskgrupper räcker det med en engångsvaccination mot pneumokocker, men vissa personer med särskilt hög risk för svår sjukdom behöver ta en påfyllnadsdos av pneumokockvaccinet när det har gått fem år eller mer sedan den förra dosen.

Hur pneumokockvaccinationen av personer i riskgrupper är ordnad, och om vaccinationen kostar något, kan skilja mellan landets olika regioner. För att få veta vad som gäller just där du bor kan du kontakta din vårdcentral eller en vaccinationsmottagning.

Riskgrupperna är delvis desamma som riskgrupperna för influensa, så hör du till en riskgrupp för pneumokocksjukdom och inte har blivit vaccinerad tidigare så är det lämpligt att ta vaccinet i samband med vaccinationen mot säsongsinfluensa. Folkhälsomyndigheten (FHM) rekommenderar att den som riskerar att bli svårt sjuk i influensa vaccinerar sig för att skydda både sig själv och andra, och vaccinationerna mot säsongsinfluensa startade den 3 november i hela landet.

Mottagningarna som håller i vaccinationerna för pneumokocker och säsongsinfluensa har sett till så att vaccinationerna kan ske på ett säkert sätt, och utan trängsel, under covid-19-pandemin.

Vaccin mot influensa ännu viktigare i år

För de flesta som insjuknar i influensa går infektionen över av sig själv efter en veckas feber, muskelvärk, hosta och snuva eller som en lindrigare förkylning. Men en del personer drabbas hårdare. Även om influensavaccinet inte ger ett hundraprocentigt skydd så lindrar det symtomen och skyddar mot svår sjukdom.

– Vaccination mot influensa är än viktigare i år, för under vintern kommer både covid-19 och influensa cirkulera. Det är nästan samma riskgrupper som riskerar svår sjukdom av dessa infektioner, och vaccination är det bästa sättet vi har att skydda dem från svår sjukdom och död, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ett ökat intresse för vaccination förväntas under hösten och vintern och fler doser än vanligt har köpts in. Regionalt och lokalt har varje vaccinerande mottagning planerat så att vaccinationerna kan ske på ett säkert sätt utan trängsel. I många fall är det tidsbokning som gäller och det kan vara ändrade lokaler jämfört med tidigare år.

_________________________________
Extern skribent: Folkhälsomyndigheten 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.