0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

RESTAURANG & KAFÉ  / SARS-COV2 —

Under tisdagen började Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter om åtgärder för att minska smittspridning och trängsel på serveringsställen att gälla. Antalet personer i ett sällskap begränsas nu till åtta personer och det tidigare rådet om gränsen på en meter blir nu istället föreskrift.

Som ett led i att ytterligare motverka smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om mer strikta föreskrifter och allmänna råd för serveringsställen.

– Det är bra att föreskrifterna förtydligas där det har funnits oklarheter. Med tydliga besked blir jobbet lättare både för kommunens inspektörer och för de som driver serveringställen. Vi måste alla dra vårt strå till stacken för att hålla nere smittspridningen. Kommunen kommer att hjälpa stadens serveringar att få information och stöd i det arbetet, säger Klara Ellström (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Uppsala kommun fokuserar nu på att ge stöd till lokala serveringsställen så som restauranger, caféer och nattklubbar.

– Det är positivt för alla att reglerna nu blir tydligare. Men naturligtvis förstår vi om vissa företag känner en oro för om man gör rätt, säger Tobias Johansson, avdelningschef livsmedelskontroll och tillstånd på Uppsala kommun.

Storleken på ett sällskap som får sitta vid samma bord på ett serveringsställe begränsas nu till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan.

– Vi uppmanar alla företag som känner oro att kontakta oss för stöd och rådgivning. Vi ska göra vad vi kan för att hjälpa er att göra rätt, säger Tobias Johansson.

Minimiavståndet på minst en meter mellan sällskap var tidigare ett allmänt råd, det var då både svårare för företag och myndigheter att veta vad som var rätt. Det nya regelverket gör det tydligt att det ska vara minst en meter, även om man till exempel avskiljer med plexiglas.

Även avstånd mellan köande till buffé och sittande gäster måste nu vara minst en meter.

Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

__________________________________________
Extern skribent: Uppsala kommun | 2020-11-04

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.