0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

SOLIDARITET / CIVIL RIGHTS DEFENDERS —

I Etiopiens norra region Tigray ökar nu spänningarna mellan regional militär och federala styrkor. Landets premiärminister Abiy Ahmed har beordrat federala trupper att vara beredda, samtidigt som ett undantagstillstånd som ska sträcka sig över sex månader har utlysts i regionen. Bristen på information från Tigray är omfattande och människorättsgruppen Civil Rights Defenders befarar att allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter kan begås.

– Civil Rights Defenders följer utvecklingen i Etiopien noggrant, men bilden av vad som sker i den nedstängda regionen kontrolleras just nu helt av den federala regeringen. Genom att stänga ner internet och telefonnät skapar regeringen en situation där det är väldigt svårt att veta om människorättskränkningar begås, säger Gabrielle Gunneberg, Afrikachef på Civil Rights Defenders.

I söndags attackerades invånare i tre byar av en beväpnad rebellgrupp vilket ledde till att minst 54 människor mördades. Offren tillhör den etniska minoriteten Amhara i Oromia-regionen och enligt myndigheterna är förövarna från gruppen Oromo Liberation Army. Attackerna kom endast en dag efter att federala styrkor lämnat området trots att riskerna för våld var överhängande. Premiärministerns oförmåga att stoppa mord, övergrepp och förstörande av hem och byar har varit en faktor som ökat kritiken och pressen på honom under året.

Premiärminister Abiy Ahmed, som förra året belönades med Nobels Fredspris, har nu utlyst undantagstillstånd i Tigray. Regeringen har dock inte gett några detaljer kring vad detta inkluderar, samt vilka fri- och rättigheter som kommer att begränsas. Samtidigt har all flygtrafik stoppats till och från Tigray-regionen. Såväl internet som telefonnät har stängts ner och information om vad som sker i regionen kommer främst från den federala regeringen.

– Civil Rights Defenders ser med oro på utvecklingen i Etiopien och uppmanar alla partner att arbeta för att stabilisera situationen. Eskaleringen innebär att demokratiseringen som många hoppats på i Etiopien är allvarligt hotad. Detta är djupt oroande för hela den etiopiska befolkningen och inte minst for det nya och unga civilsamhället som vuxit fram. Det är viktigt att det internationella samfundet vänder sina blickar mot Etiopien och stöttar de aktörer som arbetar för fred och demokratisering innan vi åter har en situation i landet där mänskliga rättigheter placeras långt ner på prioriteringslistan, säger Gabrielle Gunneberg.

________________________________________________
Extern skribent: Civil Rights Defenders

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.