0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

SKOLA / SPORT —

Nu driver Uppsala kommun på regeringen för att få behålla idrottsutbildningarna på Celsiusskolan. I ett remissyttrande lyfter kommunen särskilt fram vikten av att inte minska antalet platser och att möjliggöra elitidrott på entreprenad.

Utbildningsdepartementet har presenterat ett förslag till ändringar kring idrottsutbildningar i gymnasie- och gymnasiesärskolan som Uppsala kommun har beslutat att kommentera med vissa invändningar då lokala idrottsutbildningar kan påverkas negativt.

– Vi hoppas att regeringen lyssnar och tar till sig av våra synpunkter. Idrottsutbildningarna på Celsiusskolan är populära och betyder mycket för idrotten i Uppsala. Så vill vi ha det även i framtiden, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Regeringens förslag innebär att det bara ska finnas en idrottsutbildning med specialidrott som ska ersätta de två befintliga utbildningarna riksidrottsgymnasier (RIG) och nationell idrottsutbildning (NIU). Den nya utbildningen ska vara riksrekryterande. Ungdomar som inte når upp till elitidrottsnivån föreslås få utveckla sin valda idrott inom andra utbildningar.

Risk för färre utbildningsplatser
Uppsala kommun ser positivt på stora delar av förslaget, men ser också stora risker med att förslaget skulle innebära färre utbildningsplatser och färre utbildningsorter. Det kan medföra att Uppsala förlorar flera av de idag tilldelade utbildningsplatserna och att många ungdomar inte längre får möjlighet att kombinera sin skolgång med en elitsatsning inom vald idrott på hemorten.

– Vi vill att gymnasieungdomar även i framtiden ska kunna kombinera utbildning och idrott i samma utsträckning som idag. Promemorians förslag om att dra ner antalet platser är vi kritiska till. Celsiusskolan och det täta samarbetet med Uppsalas idrottsföreningar är ett framgångskoncept som vi är rädda om, med förslaget finns risk att färre elever kan erbjudas samma möjlighet och att vi måste göra om hela modellen, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden.

Samarbete med lokala idrottsföreningar
Uppsala kommun har länge med dispens bedrivit idrottsutbildning på entreprenad genom samarbetet med idéburen sektor i form av RF-SISU Uppland och dess medlemsföreningar. Det är en modell som har varit mycket framgångsrik och har gett en mycket god kvalitet för idrottsutbildningen på Celsiusskolan i Uppsala. Kommunen presenterar därför ett önskemål till regeringen att ämnet specialidrott ska klassificeras så att det är möjligt att få bedriva undervisning på entreprenad.

– Vi är väldigt glada att Uppsala kommun kan skicka ett enstämmigt remissyttrande till regeringen om vikten av att utveckla idrottsutbildningarna på gymnasiet – både för bredden och eliten av ungdomar som håller på med idrott. Det vore ovist att tvinga fram en avveckling av de populära utbildningarna på Celsiusskolan, säger Jonas Segersam (KD), andra vice ordförande utbildningsnämnden.

Uppsala kommun har gjort en särskild skrivelse till regeringen för att få fortsatt dispens att bedriva utbildning på entreprenad i ämnet specialidrott.

Utbildningsdepartementet har remitterat förslaget om idrottsutbildningar i gymnasie- och gymnasiesärskolan (U2020/04134/GV) för yttrande. Sista dagen för Uppsala kommun att kommentera regeringens förslag är den 15 november. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022 och de första eleverna ska kunna börja sin utbildning hösten 2024.

___________________________
Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.