0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

SARS-COV2-PANDEMIN / UPPSALA KOMMUN (Uk) —

Under tisdagen den 20 oktober fick Uppsala kommun, liksom Region Uppsala, i uppgift att förhålla sig till de nya och skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten. Därför har kommunen skärpt kraven ytterligare på både verksamheter och medarbetare.

– Uppsala är det första länet i landet som fått lokala restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Det måste vi, alla Uppsalabor, ta på största allvar. Nu måste vi ta ansvar och följa råden för att minska smitttspridningen. Jag vet att Uppsalaborna kan bättre, det såg jag i våras. Nu har vi chansen att visa hela landet att vi kan skärpa till oss, sa Erik Pelling (S) i samband med kommunens pressträff under torsdagen.

Uppsala kommun har sedan inledningen av pandemin följt Folkhälsomyndighetens råd och anpassat sina verksamheter för minskad smittspridning. Liksom övriga kommuner i regionen fick Uppsala kommun i tisdags i uppgift att förhålla sig till de tillfälligt skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

De nya skärpta råden ska gälla till 3 november då de ska utvärderas. Kommunen har sedan i mars uppmanat till hemarbete i de verksamheter där det är möjligt och under den här tvåveckorsperioden förstärks uppmaningen om hemarbete ytterligare.

Snabb omställning

Uppsala kommun har efter beskedet från Folkhälsomyndigheten agerat skyndsamt för att på bästa sätt svara upp mot nuvarande situation. Under tisdagseftermiddagen samlades kommunens arbetsgrupp med ansvar för covid-frågor i ett digitalt möte för att påbörja  arbetet utifrån de rutiner för krisledning i kommunen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott och koncernledningen för kommunen sammanträdde och informerades. Därefter träffades alla verksamhetschefer och definierade hur nya rekommendationerna skulle integreras i deras arbetsvardag. Därefter har samtlig personal informerats om beslutade anpassningar i verksamheterna för att minska smittspridning och säkerställa att råden efterlevs.

– Vi som är Uppsalas största arbetsgivare ska ta vårt ansvar för att minska smittspridningen och på så sätt även vara ett föredöme för andra arbetsgivare. Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det och alla möten som går att hålla digitalt ska hållas digitalt. Alla våra kommunala verksamheter ska också se över sina rutiner och regler för att kunna garantera att avstånd hålls inomhus. Miljöförvaltningens tillsynsverksamhet av restauranger och barer utökas också, säger Erik Pelling. 

Framflyttade möten och ändrade öppettider

En rad åtgärder har fastställts. Bland annat har kommunen förstärkt uppmaningen om att arbeta hemifrån i de verksamheter där det är möjligt. Gymnasieskolorna har övergått till distansundervisning. Många verksamheter har flyttat fram planerade möten och utbildningar, det har skett en förändring av öppettider och en anpassning av aktiviteter, övningar och uppsökande verksamhet är ytterligare exempel på åtgärder som snabbt har kommit på plats.

Folkhälsomyndighetens nya skärpta allmänna råd

Den 19 oktober infördes en ny föreskrift som ger Folkhälsomyndigheten rätt att under en begränsad tid utfärda allmänna råd i en region i samband med lokala utbrott av covid-19.

I Uppsala län har antalet bekräftade fall och sjukhusinläggningar ökat under de senaste veckorna. Med anledning av detta har Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta råd för Uppsala län som ska gälla från den 20 oktober och två veckor framåt.

De lokala råden för Uppsala län är följande:

  • Var och en som vistas i Uppsala län bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.
  • Var och en som vistas i Uppsala län bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Alla verksamheter i Uppsala län uppmanas att vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden. För verksamheter kan det innebära att begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt. Öppettiderna anpassas och verksamheten erbjuder digitala alternativ.
  •  Alla arbetsgivare i Uppsala län uppmanas att vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden. Det kan innebära att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

    Källa: Region Uppsala.

    ________________________________________________
    Extern skribent: Isabelle Waldenvik för Uppsala kommun | 2020-10-22

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.