0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

VILTVÅRD / LÄNSSTYRELSEN I UPPSALA LÄN —

Värt att notera när helgen bjuder in till skogspromenad: Älgjakten är i gång i (bland annat) Uppsala län vilket manar till viss uppmärksamhet. Läs mer i Länsstyrelsens text nedan:

Årets älgjakt i Uppsala län inleddes i måndags, den 12 oktober. Till och med den 28 februari får knappt 2 300 älgar skjutas. Som privatperson får du vara ute i skogen även under jaktsäsongen, men du bör se till att synas väl. Jägare ombeds att rapportera in självdöda och sjuka djur.

Länsstyrelsen Uppsala län har beslutat att älgjakten i älgskötsel- och licensområden får pågå mellan den 12 oktober 2020 och den 28 februari 2021. Länsstyrelsen rekommenderar dock att inte skjuta vuxna hondjur under februari månad. För oregistrerade områden är det tillåtet att jaga kalv under fem dagar, mellan den 12 oktober och den 16 oktober 2020.

På grund av att älgbetesskadorna har varit för omfattande de senaste åren har älgstammens storlek minskats. Säsongen 2020/2021 är målsättningen att jägarna ska fälla 2 290 älgar i länet, att jämföra med förra säsongens mål på 2 307 djur. Då sköts närmare 2 000 älgar.

Länsstyrelsen ansvarar för älgförvaltningen på länsnivå, vilken syftar till att skapa en livskraftig älgstam av hög kvalitet och som lever i balans med betesresurserna.

Alla får vistas i skogen under älgjakten, även du som inte jagar. Tänk på att exempelvis klä dig färgglatt, eller i reflexväst, så att du syns väl. Det är bra att undvika områden där jakt pågår, om möjligt. I dessa områden är det ofta skyltat. Under den första jaktveckan jagas det i större delen av länet, därefter jagar de flesta under helger.

– Om man har tänkt gå ut i ett område och ser jägare kan man fråga var de jagar och hur länge, så stör man varandra så lite som möjligt, säger Lars Plahn, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

________________________________________
Extern skribent: Länsstyrelsen i Uppsala län | 2020-10-12

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.