0 0
Read Time:3 Minute, 23 Second

VÄRLDEN / MEDICIN —

Under den pågående pandemin riskerar fler människor att dö på grund av de indirekta effekterna än i själva sjukdomen covid-19. Dödsfallen i tuberkulos, hiv, malaria och andra sjukdomar riskerar att öka. Även andra hälsoproblem växer i spåren av pandemin.

Konsekvenserna av att annan vård sätts på paus blir allra värst för människors liv och hälsa i länder där sjukvårdssystemen redan är försvagade till följd av exempelvis konflikter eller andra kriser.

I dessa länder finns det ofta inte tillräckligt med resurser för att både bekämpa covid-19 och upprätthålla annan vård. Det råder brist på personal vid sjukvårdsinrättningar när sjuksköterskor och läkare blir sjukai covid-19 och människor undviker att söka vård i rädsla för att bli smittade.

– Även här i Sverige har vården varit hårt belastad av pandemin och det har därför blivit svårare för personer med andra sjukdomar eller hälsotillstånd att få vård eller behandling. Då förstår man hur covid-19 slår mot länder där människor hademycket begränsad tillgång till sjukvård redan innan pandemin bröt ut, säger Peter Moberger, allmänkirurg och ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Svårt läge i Syrien och Jemen
Läkare Utan Gränser ser i många av organisationens projekt världen över att människor lider och dör i skuggan av covid-19. I flyktinglägret al-Hol i Syrien såg våra team att ovanligt många barn under fem år dogunder augusti månad. Hela 19 av 25 vårdcentraler i lägret tvingades stänga på grund av personalbrist orsakad av pandemin. I Läkare Utan Gränsers projekt i Jemen ser teamen att de patienter som söker vård idag är sjukare än tidigare. Många vågade inte åka till ett sjukhus eller en vårdcentralnär smittspridningen var som störst i landet. Patienterna var rädda att bli smittade, då det knappt fanns någon skyddsutrustning tillgänglig i Jemen när pandemin slog till.

– Vi såg det under den stora ebolaepidemin i Västafrika under 2014-2016, där jag själv var på plats och arbetade. Långt fler liv skördades i andra sjukdomar än ebola under epidemin. I Guinea fördubblades exempelvis dödligheten i tuberkulos, säger Peter Moberger.

En annan stor utmaning är att vaccinationskampanjer ställts in eller skjutits uppunder pandemin. Detta gör att fler barn riskerar att insjukna i dessa sjukdomar de kommande åren.

– Det är nu avgörande att världssamfundet drar lärdom av historien. Satsningar för att få bukt med coronapandemin måste matchas av insatser mot andra sjukdomar, betonar Peter Moberger.

Läs mer i den debattartikel Peter Moberger nyligen skrev i Läkartidningen.

FAKTA

Hiv

 • I Eswatini (tidigare Swaziland) såg Läkare Utan Gränser  att antalet hivpatienter som påbörjade behandling under april månad minskade med över 60 procent jämfört med samma månad året innan.
 • Dessutom halverades nästan antalet hivtest som delades ut i april jämfört med sammaperiod 2019.

Tuberkulos

 • I Indien minskade antalet registrerade tuberkulosfall med 75 procent veckan efter att landet stängdes ned den 22 mars, jämfört med tidigareunder 2020.
 • I Indonesien minskade antalet registrerade tuberkulosfall med 68 procent mellan januari och mars järmfört med samma period 2019.
 • I Kina minskade antaletregistreradetuberkulosfall med 20 procent i februari månad jämfört med sammaperiod 2019.

Förlossningsvård

 • 75 procent färrebarn föddes på sjukhus i Haiti i maj i år jämfört med samma månad året innan, enligt nationella siffror
 • 40 procent färre patienter kom till Läkare Utan Gränsers förlossningssjukhus i Khost, Afghanistan, i början av juni

Säkra aborter

 • På Läkare Utan Gränsers klinik i Phokeng, Sydafrika, där kvinnor får hjälp med säkra aborter, minskade antalet patienter med 80 procent i april. Samtidigt minskade antalet kvinnor som sökte rådgivning kring preventivmedel på kliniken med mer än hälften.

Vaccinationskampanjer

 • Totalt uppskattas 80 miljoner barn under ett år bo i länder där vaccinationsprogrammen påverkas av pandemin.

  __________________________________

Extern skribent: Läkare Utan Gränser | 2020-10-05
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.