0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

HBTQ / DIPLOMERING —

Uppsala kommun kan nu stolt meddela att samtliga tre elitföreningar som har sin ordinarie verksamhet på Studenternas – Sirius IK, IK Uppsala Fotboll och Dalkurd FF – har genomgått en diplomeringsutbildning inom hbtq. Föreningarna har bland annat tagit fram aktivitetsplaner för det fortsatta normkritiska arbetet kopplat till kön, könsidentitet och sexuell läggning.

Vid byggandet av nya arenan på Studenternas satte Uppsala kommun upp ambitionen att den ska vara en inkluderande arena för alla. Därför upphandlades också en diplomeringsutbildning anpassad till elitföreningarnas verksamhet.

Det är unikt att tre elitföreningar gör gemensam sak i hbtq-frågor och Uppsalaklubbarna går därmed i bräschen för idrottssveriges och fotbollens strävan att göra idrotten mer välkomnande för både aktiva och publik.

Elitföreningarna har lagt ner stort engagemang under utbildningen där både spelare, ledare och representanter från klubbledningarna deltagit. Hbtq-diplomering är en fördjupning i det normkritiska arbetet med fokus på normer kopplat till kön, könsidentitet, och sexuell läggning. För att klara diplomeringen krävs bland annat att föreningarna driver ett aktivt utvecklings- och kvalitetsarbete och tar fram en aktivitetsplan för det fortsatta jobbet.

– Det är glädjande att våra fotbollslag arbetar aktivt med att synliggöra frågor kopplade till hbtq. Den klassiska Studenternas är ett av Uppsalas viktigaste landmärken och ska vara en mötesplats för alla Uppsalabor, alla ska känna sig hemma här. Diplomeringen är intyg på att vi lever upp till det. Alla individer ska bemötas med respekt och på ett likvärdigt sätt, säger Mohamad Hassan (L), ordförande för Jämställdhetsrådet.

– Det är otroligt uppskattat att våra tre elitföreningar vill vara med och göra skillnad för Uppsala som en idrottsstad öppen för alla. Deras diplomering är ett föredöme för Sveriges elitfotboll och de är också mycket bra förebilder för våra barn- och ungdomsföreningar, säger Maria Patel (S), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Föreningarna bedriver sin verksamhet i huvudsak på Studenternas, som har anpassats så att det finns toaletter och omklädningsrum tillgängliga för alla. Arenan har utformats med bland annat duschbås och toaletter uppdelat på RWC (rullstols-wc), urinoar, unisex och dam/trans. Därtill har det utformats en ny standard för symboler och skyltar som kommer användas på alla kommunala anläggningar som är anpassade.

Uppsala kommun jobbar för att vara en öppen och inkluderande kommun där alla har lika rättigheter och samma möjligheter. Det betyder att kommunen bland annat ska garantera ett likvärdigt bemötande i alla verksamheter, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning.

_________________________________
Extern skribent: Lars Nylander, Uppsala kommun 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.