0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

DJURHÅLLNING / DJURSKYDD —

Sedan december 2017 har andelen hönor som sitter i bur minskat från 12,6 procent till ungefär 5-6 procent, en siffra som motsvarar en halv miljon hönor. Allt fler aktörer väljer idag bort ägg från hönor i bur men alla gör det inte, än. Djurens Rätt har kartlagt vilka företag som lever upp till konsumenternas förväntningar om buräggsfritt och vilka som halkar efter.

Sedan 1996 uppmärksammar äggbranschen den andra fredagen i oktober som “Äggets dag”. En dag då äggets positiva egenskaper lyfts fram men organisationen Djurens Rätt* riktar istället ljuset på situationen för hönorna som värper äggen. I kartläggningen Äggläget  presenterar de vilka företag som har och inte har valt att säga nej till burhållning av hönor.

– Utvecklingen går år rätt håll, under de senaste åren har över 70 företag verksamma i Sverige sagt nej till burarna efter samtal med Djurens Rätt. Detta har gjort att andelen hönor i burar har halverats på bara tre år, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Enligt Djurens Rätt så gömmer sig många av de burägg som finns kvar på marknaden som ingredienser i andra produkter som såser, bakverk med mera. Och även om många konsumenter och företag redan väljer bort burägggen så vill man från Djurens Rätts håll se en lagändring som förbjuder hållning av hönor i bur.

– Det är anmärkningsvärt att det helt saknas politisk vilja att lagstifta bort burarna när utvecklingen både hos konsumenterna och bland företaget talar ett så tydligt språk, säger Nathalie Söderström.

Internationellt sett så verkar viljan till lagstiftning vara större. I Luxemburg, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Österrike har burhållning av hönor förbjudits. Samma sak gäller för flertalet stater i USA som Washington, Oregon, Kalifornien, Arizona, Colorado, Michigan, Massachusetts och Rhode Island. I [de amerikanska, red] staterna förbjuds ofta även själva försäljningen av burägg.

*Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 
_____________________________________________

Extern författare: Djurens Rätt

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.