0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

UNDERSÖKNING • UPPLEVD TRYGGHET —

Kommunens trygghetsundersökning går i dagarna ut till tiotusen Uppsalabor. Målsättningen är att resultatet ska ge kommunen bättre verktyg i sitt arbete för ett tryggare Uppsala.

Är du orolig för att bli utsatt för brott? Känner du dig trygg under kvällspromenaden? Är ditt bostadsområde välskött? Det är några av de omkring 60 frågorna i Uppsala kommuns trygghetsundersökning, som nu går ut till närmare tiotusen boende i Uppsala tätort.

– Trygghetsfrågan är högt prioriterad i Uppsala. Som invånare i Uppsala ska man känna sig trygg. Jag hoppas därför att så många som möjligt svarar på enkäten så att kommunen och polisen på ett bättre sätt kan planera och prioritera sina insatser för att öka tryggheten, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Trygghetsundersökningen genomförs för att fånga upp hur trygga kommuninvånarna känner sig i sina bostadsområden. Undersökningen genomförs av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Uppsala kommun. 

– Vi är intresserade av människors egna upplevelser och synpunkter på tryggheten i det egna bostadsområdet. För att vi ska vara framgångsrika i arbetet för ökad trygghet behöver vi få del av invånarnas erfarenheter och upplevelser av området, säger Anders Fridborg, säkerhetschef Uppsala kommun.

Senaste undersökningen visade på olikheter

Uppsala genomförde motsvarande trygghetsundersökning 2017/2018. Den visade på stora skillnader vad gäller oro för att utsättas för brott beroende på bostadsområde – med en lägstanivå om 3 procent och en högsta nivå om 39 procent. Oron gällde framförallt inbrott och cykelstölder.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) genomför årligen en nationell trygghetsundersökning som ger en nationell bild av den upplevda tryggheten, där Uppsala ingår i svaren för region Stockholm. Tillsammans ger de en god bild av invånarnas upplevelse av trygghet såväl nationellt som lokalt.

Resultatet av Uppsalas trygghetsundersökning kommer att redovisas under våren 2021 och blir ett viktigt underlag till det fortsatta arbetet med att öka tryggheten i Uppsala kommun.

________________________
Extern artikelförfattare: Isabelle Waldenvik, Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.